Belföld

Fél tucat őshonos lovat loptak el a világhírű magyar ménesből

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 6:31

A rendőrség hiába fogja el sokadjára a férfit, az ügyészség nem támogatja a letartóztatását.

Notórius lótolvaj garázdálkodik a méltán híres Gyűrűsi Ménes kárára, írja a Blikk.

A lap azt írja, a ménes tulajdonosa szerint egy volt alkalmazottjuk legalább fél tucat lovat tüntetett el az állományból, a felbecsülhetetlen eszmei értékű állatok pedig soha nem kerültek elő.

A rendőrség hiába fogja el sokadjára a férfit, s kezdeményezi, hogy zárják börtönbe, az ügyészség nem támogatja a letartóztatását, írja a Blikk.

Megjegyzik: a jelentős anyagi kár mellett nagy a kultúrtörténeti veszteség is, hiszen Vörös József ménese az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő őshonos lófajták képviselőiből áll.

Az állítólagos elkövető egy 27 éves férfi, aki legutóbb egy hónapja tüntetett el egy lovat. A tulajdonos április 8-án jelentette, hogy elvitték az egyik lovát Gyűrűsön a méneséből. Mint kiderült, az állatot egy volt alkalmazottja kötötte el a karámból, amit aztán megvételre kínált két közös ismerősüknek is. Egyikük sem vette meg a csikót, hanem azonnal értesítették Vörös Józsefet. A nyomozók másnap el is fogták a fiatal elkövetőt, akit lopás miatt hallgattak ki, ám nem tett beismerő vallomást. Mivel K. L.-nek már korábban is volt hasonló ügye, a rendőrök őrizetbe vették, majd kezdeményezték a letartóztatását, ám az ügyészség ezt nem látta indokoltnak, így a tolvaj ismét szabadon bűnözhet, részletezi az esetet a lap.

Vörös István azt mondta a Blikknek, a férfi már vagy nyolc lovat elkötött, és csak egy lett meg. Mivel a rendőrségen folyamatosan letagad mindent, nehéz rábizonyítani a lopást.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#ménes##lopás#lótolvaj#gyűrűsi ménes#rendőrség#ügyészség

Címlapról ajánljuk