Belföld

Belügyminisztérium: Vényköteles marad az esemény utáni tabletta

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 6:33

Pedig teljesen indokolatlan a vénykötelesség fenntartása, ráadásul van olyan szolgáltató, amely alig több mint tízezer forintért felírja az e-receptet, amely aztán bármely patikában beváltható. 

Bár szakmailag indokolatlan, hogy receptköteles az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium nem módosítja a szabályt – tudta meg a Népszava.

A többi EU-tagállamában szabadon hozzáférhető a készítmény, amely az aktus után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet. A Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák.

A hivatalos álláspont szerint „sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel”.

A gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, a sürgősségi osztályokon éjszakánként jelentős kapacitást kötnek le azok, akik csak egy ilyen receptért ugranak be. Pedig a tabletta bevételére még az aktus után 72 óráig van lehetőség, ráérne másnap a háziorvost felkeresni. Van olyan hely az országban, ahol csak azért, hogy ne akadályozzák a betegek ellátását, előre megírt receptekkel várják az érintetteket. 

Olyan magánszolgáltató is akad, amely alig több mint tízezer forintért felírja az e-receptet, amely aztán bármely patikában beváltható. Ezen a ponton el is bukik az eredeti cél, az, hogy orvosi kontrollal kiszűrhetővé váljanak a súlyos szövődmények, így a trombózis, illetve az embólia.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#vényköteles#gyógyszer#esemény utáni tabletta#női jogok

Címlapról ajánljuk