Belföld

Karácsony Gergely is az utcára hív, közvetlen elnökválasztást szeretne

rtl.hurtl.hu

2024. február 13. 8:05

A főpolgármester arról beszélt: „Becsülöm azokat, akik saját politikai családjuk ellen kritikát fogalmaznak meg”. Ehhez szerinte a Fideszen belül különös bátorság kell.

A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, mondta a Népszavának adott interjújában Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. Azt is elmondta: „Becsülöm azokat, akik saját politikai családjuk ellen kritikát fogalmaznak meg”. Ehhez szerinte a Fideszen belül különös bátorság kell.

Az interjúban arról is beszélt: a köztársasági elnök csak akkor képezhet ellensúlyt, ha a nép közvetlenül választja meg.

Voksokra tudja-e váltani az ellenzék a K. Endre mentelmi ügye miatti felháborodást? Karácsony szerint „amíg ennek az erkölcsi mércéjét veszített, mindent a hatalmi és gazdasági érdeknek alárendelő feslett rendszernek az emberei kapják politikai hitbizományként a legfőbb közjogi méltóság posztját, addig a rendszer lényegéből fakad, hogy olyanok kerülhetnek csak oda akik nem tudják a nemzet egységét kifejezni”.


Helyesnek tartja, hogy az ellenzéki pártok kiállnak a közvetlen köztársasági elnök-választásért annak ellenére, hogy alkotmányjogászok ezt nem támogatják. Karácsony emlékeztetett: „Európában nagyon sok helyen választanak hasonlóan korlátozott jogkörökkel bíró köztársasági elnököt. De ez itt és most nem alkotmányjogi kérdés. Nem a birtokolt jogkörök jelentik a lényeget, hanem a köztársasági elnök által megtestesített erkölcsi erő. Egy olyan országban, ahol csak a hatalom és a pénzszerzés számít, ott a köztársasági elnök csak akkor képezhet ellensúlyt, ha a nép közvetlenül választja meg”.

Magyar Péterről azt mondta: „Én becsülöm azokat az embereket, akik saját politikai családjuk ellen kritikát tudnak megfogalmazni, ehhez a Fideszen belül különös bátorság kell”, annak ellenére, hogy Magyar az ellenzéket is kritizálta. „Varga Judit volt férje ezzel együtt is elkötelezett jobboldali szavazó, így nem az ő szimpátiáját kell elnyernünk a választásokon” – tette hozzá.

Bayer Zsolt március 15-re erődemonstrációra hívta Orbán-híveit, hogy megmutassák a „budapesti csőcseléknek”: még nem jött el a pillanat. Karácsony arra készül, hogy megmutassák, de, eljött. „A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, akiknek fontos a köztársaság ügye”.

A március 15-i önkormányzati-civil rendezvény a „köztársasági koalíció” rendezvénye is lesz. 

Hozzátette: „A kormány mindent elkövet azért, hogy Budapestet minél rövidebb pórázon tartsa. De az elmúlt évek megszorító intézkedései ellenére is sikerült egy teljesen más politikai minőséget képviselnünk”.

Azt mondta: a pártok elfogadják „a Momentum jelenlegi döntését, hogy ezen a választáson meg akarják mutatni a saját arcukat”, és nem szövetkezhetnek. Szerinte „ez teret adhat egy olyan szereposztásra, amellyel olyan szavazókat is bevonhatunk, akiket egy közös listával nem sikerülne”. Korábban a főpolgármester február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak polgármesterjelöltekről, ám mostanra már hanyagolja ezt az irányt. Az LMP-nek viszont már küldött ajánlatot, Vitézy Dávid népszerűsége – akit az LMP el akar indítani ellene – szerinte az övéhez képest „a fasorban sincs”.

Saját ciklusából a közlekedés fejlesztésére a legbüszkébb, hiányérzete a lakhatási válság kezelésében van.


Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#karácsony gergely#fidesz#Március 15#választás#budapest#magyar péter#lmp#momentum

Címlapról ajánljuk