Belföld

Karsai Dániel: hibás elképzelés a köztársasági elnök közvetlen választása

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 6:56

A DK, az MSZP, a Momentum és a Jobbik ezt szeretné. Karsai szerint ez alkotmányjogilag rossz ötlet.

Mint arról beszámoltunk, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Momentum együtt fogja kezdeményezni az alaptörvény módosítását. Céljuk, hogy a jövőben ne az Országgyűlés, hanem a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről,

Karsai Dániel szerint azonban 

a köztársasági elnök közvetlen – tehát általános országos választáson történő – választása alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés.

Mint arról beszámoltunk, a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász az elmúlt időszakban arról várt ismertté, hogy el akarja elérni: a magyar állam engedélyezze az aktív eutanáziát. Karsai most alkotmányjogászi minőségében tett közzé posztot a Facebookon.

 

A közvetlen választás óriási legitimációt ad az érintett közjogi méltóságnak

– írja most Karsai.

„A köztársasági elnök ilyen megválasztásához alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett. Ha ez elmarad, a köztársasági elnök jelentős, de nem túlzottan erős hatáskörei és legitimációja között hatalmas szakadék keletkezik. Az államfő jelenleg részben szimbolikus feladatokat lát el. Másfelől meg nagyon is valóságos, de korlátozott jogkörökkel rendelkezik a demokrácia védelme érdekében. Ezek közül a legfontosabb a törvényjavaslatokkal szembeni politikai és alkotmányos vétó. A többi hatásköre is lényeges, mint például a mostanában sokat emlegetett kegyelmezési jog vagy a különböző kinevezési jogosultságok.”

Karsai azt írja:

Az államfő jelentős szerepe a magyar közjogi rendszerben ugyanakkor fényévekre van a magyar állam tényleges vezetői szerepétől, amire a közvetlen választás felhatalmazást adhatna. A jelenlegi, korlátozott mértékű hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne a közvetlen választás. 

Az alkotmányjogász oda lyukad ki, hogy a közvetlen köztársasági elnök választás ötletét tehát el kell vetni.

2023-ban Karsai Dániel nyerte az RTL Év Embere díját:


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#köztársasági elnök#novák katalin#közvetlen választás#dk#mszp

Címlapról ajánljuk