Belföld

Érdemi megszólalást vár Novák Katalintól a bicskei pedofilügy áldozata

rtl.hurtl.hu

2024. február 4. 17:38

Novák Katalin Facebook-oldalán, egy poszt alatt szólalt meg a bicskei pedofilügy egyik áldozata. Azt írta, még soha nem döbbent meg annyira, mint amikor megtudta, hogy kegyelmet adott az államfő K. Endrének.

Szépen kérem Önt, mint többgyerekes családanyát, egykori családügyi minisztert, tegyen érdemi nyilatkozatot – írta a Facebookon a bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények egyik áldozata, Pop Mert Julián.

Novák Katalin 2023. április 27-én, a pápalátogatás alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak  – aki a jelek szerint otthonosan mozgott felcsúti fideszes körökben. A pápalátogatás miatt akkor 22 fő kapott elnöki kegyelmet, azaz a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből, igaz ez akkor nem kapott nagy nyilvánosságot.

V. János, a volt igazgató éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték. Helyettese másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott.

Amikor az RTL híradó megkérdezte az elnöki hivatalt miért adott kegyelmet K. Endrének, azt válaszolták, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni”.

Az államfő Facebook-oldalára írt kommentben Julián azt írta, hogy Novák hallgatása a kegyelmi döntésről, az áldozatokban es a társadalomban bizonytalanságot eredményez. 

A kommunikáció hiánya növelheti az érzést, hogy az áldozatok igazságtalanul elhanyagoltak és további kérdéseket vet fel az elnöki döntéssel kapcsolatban

– írta.

Azt is hozzátette, hogy Novák gyerekeinek már nem kell találkoznia V. Jánossal, az egykori igazgatóval. „K. Endrével viszont lehetséges, pedig tettünk róla, hogy vele se találkozzanak gyerekek (jó pár évig), legalább is ne a munkájából fakadóan.” Utóbbival mondatával arra utal az áldozat, hogy Novák elengedte a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részét is.

„Nagyon elszomorító, hogy ezt pont Ön, az elnöki hatalmának gyakorlásával tette újra lehetővé. Ilyenfokú döbbenetet még nem éreztem a bicskei ügyünkkel kapcsolatban, pedig aztán voltak kemény helyzetek” – olvasható a kommentben.


A Momentum Mozgalom szombaton azt közölte, hogy Novák Katalinnak le kellene mondania, majd petíciót indítottak, kezdeményezve, hogy pedofilok és bűntársaik ne részesülhessenek köztársasági elnöki kegyelemben.

Vasárnap délelőtt az ellenzéki párt aktivistái a Sándor-palotához mentek, és „Nincs kegyelem a pedofiloknak és bűntársaiknak” felkiáltással kordonbontó akciót tartottak Novák Katalin hivatalánál.

A vasárnapi Híradó riportját itt láthatja a fejleményekről:

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#novák katalin#bicskei gyermekotthon#pedofil#bűntárs#kegyelem#áldozat

Címlapról ajánljuk