Belföld

Visszavágott Karácsony Vitézynek: Kampány van, járatritkítás pedig nincs

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 19. 20:52

„Egy jó közlekedési szakembert veszített Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust” – mondta a főpolgármester.

Azonnal vonja vissza a főpolgármester a BKK járatritkításait

– ezzel a felszólítással tett közzé egy hosszú facebookos posztot péntek reggel Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatója.

Vitézy szerint a pénteken életbe lépő, 53 BKK-járatot, köztük több „kifejezetten fontos és kihasznált” járatot érintő járatritkítási csomag következtében a budapesti közösségi közlekedés színvonala le fog épülni, aminek első jelei már meg is mutatkoztak a reggeli csúcsban: nőtt a buszokon a zsúfoltság, volt hogy az utasok fel sem fértek a járművekre.

„Ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni” – fogalmazott Vitézy, aki szerint most „a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították a csúcsidőben”, úgy hogy „semmilyen társadalmi egyeztetés és előzetes bejelentés nem volt a menetrend átalakításáról”.

Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált Vitézy posztjára. A főpolgármester arról beszélt, hogy Vitézy  Dávid kritikája nem szakmai álláspont, sokkal inkább politikai indíttatású:

Úgy látszik, hogy kampány van, járatritkítás meg nincs.

A BKK az utasforgalomról begyűjtött, szenzorokkal mért adatok alapján igazítja a járatok sűrűségét ott, ahol erre szükség van, illetve ahol lehet, racionalizálni, a kapacitásokat újraosztani.

Szomorúan azt kell mondjam, hogy egy jó közlekedési szakembert veszített Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust

– értékelte a Vitézy által közölteket Karácsony, aki szerint nem történt olyan mérvű járatritkítás,ami a Vitézy által leírt tömegjelenetekhez vezetett volna.

A Vitézy által közzétett fotókról Karácsony azt mondta, hogy ismeri azt a zuglói buszmegállót, ahol a buszokról lemaradó utasokról a képek készültek, és ott mindig iszonyatosan nagy tömeg van reggelenként. Karácsony kikérte a péntek reggeli adatokat, amik szerint azon a vonalon nem csökkent lényegileg a járatok száma a korábbi hetekhez képest.

Mint arról beszámoltunk, január 19-től több mint 50 BKK járat közlekedik majd ritkábban. Az érintett vonalakon egy-másfél perccel kell majd többet várni hétfőnként és péntekenként, csúcsidőben. A Budapesti Közlekedési Központ erről csak csütörtökön tájékoztatta az utasokat, ezt több civil szervezet is kifogásolta.

Emiatt Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elnézést is kért, elismerve, hogy hibáztak a járatritkítások ügyében, máshogyan kellett volna kommunikálniuk az intézkedést.


Nyitókép: Vitézy Dávid / Facebook

#Belföld#budapest#bkk#karácsony gergely#vitézy dávid#járatritkítás

Címlapról ajánljuk