Belföld

Iványi Gábor: Nem zárnak be az iskoláink, csak más fenntartóhoz kerülnek

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 15:30

Korábban úgy lehetett tudni, hogy az egyház az intézmények megszüntetése mellett döntött.

„A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nem szüntetett meg iskolát a beregi régióban, hanem a gazdasági kényszerhelyzet miatt új fenntartónak engedte át a helyi intézményeket” – nyilatkozta az egyház a Telexnek.

Korábban az RTL a Klebersberg Központ tájékoztatása alapján azt írta meg, hogy a MET közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött.

Most azt írta a MET: „Az iskolák nem zártak be, hanem a Kisvárdai Tankerületi Központ fenntartásában működnek tovább ugyanazokban az épületekben, ugyanazokkal a gyerekekkel és pedagógusokkal”.

Korábban helyi református lelkészek erős kampányt folytattak annak érdekében, hogy a tantestületek és családok kérjék a fenntartóváltást, és Maruzsa Zoltán államtitkár is erőltette, hogy a MET kérje a Klebelsberg Központtól, hogy vegye át az iskoláit.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség évek óta perben áll az állammal, a szervezet állítása szerint ugyanis nem kapják meg a jogosan nekik járó támogatási összegeket, emiatt viszont jelentős adósságot halmoztak fel, gyakran nem tudják fizetni az általuk fenntartott intézményekben a dolgozókat. A hatalommal való viszonyáról korábban a Házon Kívülnek beszélt Iványi Gábor:


Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#iskola#bezárás#fenntartó#klebersberg központ#iványi gábor#met#óvoda

Címlapról ajánljuk