Belföld

Megszűnik a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János óvoda és iskola

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 17:06

A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint megszervezték a kieső iskolák és óvoda pótlását.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött – közölte a Klebelsberg Központ.

A tájékoztatásban hozzátették: a közgyűlési határozat a megszüntetés időpontját 2023. december 31-ben határozta meg azzal, hogyha a Belügyminisztérium vagy a Tankerületi Központ az oktatás megszervezésének nehézségeire hivatkozva azt kéri, akkor a megszüntetés dátuma 2024. január 31-ig kitolható. 

A Belügyminisztérium viszont az időpont kitolását nem kérte. A közlemény szerint a Kisvárdai Tankerületi Központ az oktatást a téli szünet végére valamennyi feladatellátási helyen megszervezte, a tanítás az öt településen a tankerületi fenntartású intézményekben történik. Az óvodai feladatok ellátásáról 2024. január 1-jétől a helyi önkormányzatok ugyancsak gondoskodtak – írta a Klebelsberg Központ.

Az iskola fenntartója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség évek óta perben áll az állammal, a szervezet állítása szerint ugyanis nem kapják meg a jogosan nekik járó támogatási összegeket, emiatt viszont jelentős adósságot halmoztak fel, gyakran nem tudják fizetni az általuk fenntartott intézményekben a dolgozókat.

Hiába kapnak időnként kisebb-nagyobb összegeket, a fenntartó számlájáról szinte minden támogatást azonnal leemel a NAV, a szervezet többmilliárdos köztartozása miatt. A hatalommal való viszonyáról a Házon Kívülnek beszélt Iványi Gábor:


A főváros tavaly októberben átvette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség budapesti szociális intézményeiben dolgozók béreit és járulékait. 


Nyitókép: Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI  

#Belföld#magyarországi evangéliumi testvérközösség#iványi gábor#iskola#megszűnés

Címlapról ajánljuk