Belföld

Iványi Gábor: Személyre szabott vallásüldözés folyik

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 6:09

Iványi Gábor lelkész szerint az elvonásokkal próbálja az állam ellehetetleníteni őket.

Mint arról beszámoltunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése a gyürei székhelyű, Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola megszüntetése mellett döntött

Az iskolák állami fenntartásba kerültek, az óvodai feladatok ellátásáról a helyi önkormányzatok gondoskodnak

Mint írtuk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség évek óta perben áll az állammal, a szervezet állítása szerint ugyanis nem kapják meg a jogosan nekik járó támogatási összegeket, emiatt viszont jelentős adósságot halmoztak fel, gyakran nem tudják fizetni az általuk fenntartott intézményekben a dolgozókat.

Iványi Gábor a Népszavának elmondta: a helyi reformátusok lelkészek erős kampányt folytattak annak érdekében, hogy a tantestületek és a családok kérjék a fenntartóváltást. Elmondása szerint Maruzsa Zoltán államtitkár – miután az elmúlt években az összes kiegészítő támogatást elvette az Iványiék által fenntartott iskoláktól – szintén azt erőltette, hogy a MET kérje az átvételt. A döntés 900 gyereket érint.

Személyre szabott vallásüldözés folyik – jelentette ki a lapnak a lelkész. 

Más vallásokat nem üldöznek, hanem túltámogatnak, azokat ilyen módon tartják sakkban. Bennünket pedig üldöznek, az elvonásokkal próbálnak ellehetetleníteni

 – hangsúlyozta Iványi.

Ennek egyik oka szerinte az, hogy miközben az egyházak támogatottsága általában csökken, irántuk növekszik a szolidaritás: legutóbb már több mint 73 ezren ajánlották fel számukra a személyi jövedelemadó egy százalékát.

A lap azt írja: a lelkész attól tart, hogy a most állami fenntartásba került iskolák jelenlegi formájukban és színvonalukon nem fognak megmaradni. Reméli, hogy a történtek nem indítanak be dominóhatást, és a MET többi iskolájában a tantestületek képesek lesznek kitartani.

Hiába kapnak időnként kisebb-nagyobb összegeket, a fenntartó számlájáról szinte minden támogatást azonnal leemel a NAV, a szervezet többmilliárdos köztartozása miatt. A hatalommal való viszonyáról a Házon Kívülnek beszélt Iványi Gábor:


Nyitókép: RTL

#Belföld#iványi gábor#maruzsa zoltán#magyarországi evangéliumi testvérközösség#NER

Címlapról ajánljuk