Belföld

Takács Péter nem aggódik a kórházi osztályok bezárása miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 7:30

Szerintem nem lesz olyan beteg, aki nem jut ellátáshoz.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népszavának adott nyilatkozatában az egészségügyi osztályok bezárása kapcsán azt állította, hogy csak ideiglenes intézkedésekről van szó és beteg nem fog ellátás nélkül maradni. Az is előkerült az interjúban, hogy Egerből Debrecenbe kell utazni szemészeti kórházi ellátásért, de Takács szerint pont ezen a területen nincs is szükség minden megyében ellátóhelyre.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján január hatodikán húsz egészségügyi intézmény részleges leállását jelentették be, köztük vannak például a Szent János Kórház egyes osztályai. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna már korábban jelezte, hogy az új jogszabályok, például a munkaerő-közvetítés megszüntetése szűkítik a foglalkoztatást, és az el nem vett szabadságok is problémákat okozhatnak az ellátásban.

Takács Péter szerint a kórházak már januártól nem köthetnek szerződést olyan munkaerőközvetítő cégekkel, amelyek a „szürke gazdasági zónában működnek”. Az államtitkár úgy véli, hogy az eddig ilyen cégeknél foglalkoztatott szakdolgozók be fognak állni az ellátórendszerbe.

Elmondása szerint a kapacitáscsökkenést az év végi szabadságolások okozzák, de állítása szerint az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, és a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják az ellátásra szorulókat. Hozzátette, hogy az utazási költségtérítést emelték, így azokat, akiknek távolabbra kell utazniuk, anyagi kár nem éri őket.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#takács péter#egészségügyi államtitkár#egészégügy

Címlapról ajánljuk