Belföld

Kamionflotta, luxushotelek – így került az 50 leggazdagabb magyar közé Orbán Viktor veje

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 12:45

Így emelkedett fel Tiborcz István.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy az 50 leggazdagabb magyar közé verekedte be magát Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István. A hvg.hu szedte össze, hogy milyen üzleti érdekeltségek révén ugrott meg ennyire Orbán vejének a vagyona.

Tiborcz István üzletileg nagyon sikeres évet zárt, 75,3 milliárdos vagyonnal a 27. leggazdagabb magyar lett. A listára talán még senki nem robbant be ekkora lendülettel. 

A hvg.hu megjegyzi, hogy a miniszterelnök családjának pusztán a látható vagyona idén már valószínűleg átlépte a 100 milliárd forintot, a pénzek nagy részét már nem az Orbán-bányák gyártják, hanem Tiborcz István érdekeltségei. 

A lap összefoglalta, mely érdekeltségekről van szó.

Tiborcz elsősorban ingatlanban utazik, az üzletember céghálóját összefogó BDPST Zrt. tavaly, tehát 2022-ben, 22 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el. A Tiborcz-Orbán házaspárhoz már több mint harminc luxusingatlan-projekt köthető, az építéshez 30 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak, emellé 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekciót, és még 29 milliárd forint MFB-kölcsönt is.

Meg még 151 milliárdnyi „baráti” hitelt is – tette hozzá a lap.

Az építkezésnek lassan megszülettek a gyümölcsei, megnyitott a Dorothea Hotel, a csúcskategóriás belvárosi luxusszálló, a Gellért Szálló is hozzájuk tartozik, amit Tiborcz és köre pörgetett fel igazán. A hvg.hu összesítése szerint Tiborcz érdekeltségébe 2022 decemberében került a Gellért, aminek a történelméről társszerzőként könyvet is írt. Nemrég pedig kiderült, hogy a szálló 2027-től Mandarin Oriental Gellért néven fog újranyitni a szálló, luxushotelként. 

A kamionozás is fontos részét teszi ki a Tiborcz-féle birodalomnak, a miniszterelnök veje még tavaly decemberben lett a Waberer's befeketetője, a BDPST Equity 26,8 százalékos részesedést szerzett a társaságban, májusban viszont már ő lett a cég többségi tulajdonosa, miután kivásárolta a névadó cégalapítót, Wáberer Györgyöt.

A Baross Gábor Tőkeprogram keretében Tiborcz érdekeltségei sűrűn nyertek pénzeket. Az első körben kiosztott 150 milliárd forint közel 40 százaléka az Orbán Ráhel férjének érdekeltségébe tartozó alapok kapták: a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap és a Central European Ingatlanalap

Az előbbi 28,4, az utóbbi pedig 30 milliárd forinthoz jutott.

A lap megjegyzi, hogy a jövő is fényes lehet Tiborczéknál, tekintve, hogy a kormány újratöltött letelepedési kötvényprogramja vélhetőleg az ő érdekeltségeinek kedvez majd a leginkább. A program lényege, hogy olyan állampolgárok, akik nem EU-, vagy EGT-tagállamból érkeznek, pénzért vásárolhatnak maguknak évekre szóló tartózkodási engedélyt. 

„A jegybank honlapján jelenleg 24 alapot tartanak nyilván, a lista élén két, Tiborcz Istvánhoz köthető alap áll, a Central European Ingatlanalap (CEI) és a Diófa Thales” – írta a hvg.hu.

A biztosítási piacon is remekül áll Tiborcz István. A Bloomberg értesülése szerint a már említett Equilor is azon cégek között van, amelyek tanácsot adnak a magyar kormánynak a Budapest Airport felvásárlásánál.

Gasztróban és a rekreációs biziniszben is erős Tiborcz, tavasz óta az övé a Patricius Borház Zrt.-t, ami azt jelenti, hogy az övé lett egy prémium tokaji borászat, ami azért praktikus, mert a környéken ők üzemeltetik a teljes körűen korszerűsített ötcsillagos minősítésű szállodaként és rendezvényhelyszínként működő Andrássy Kúria & Spa-t, és a hozzá tartozó Bobajkát.

A HVG az elmúlt hetek, hónapok eseményeit is levezette:

  • A miniszterelnöki vő nyáron megvette a Hatvanpuszta melletti, alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club felét – a másik fele Mészáros Lőrincé, a BDPST Group pedig ősszel megnyitotta első úri, privát elitklubját a Svábhegyen, a Botaniq Budai Klubot, a korábbi Fonográf Klub helyén.
  • Tiborcznak a karácsonyi sürgés-forgásban pedig még arra is jutott ideje, hogy BDPST Agráripari Zrt. néven agrárcéget alapítson. Családja nemrég zúgott bele a gumicsizmák és traktorok világába: 2021-ben Tiborcz nővére, Tiborcz Eszter Zsuzsanna alapított mezőgazdasági vállalkozást, amelybe később anyjuk, Dr. Tiborcz Sándor Istvánné is beszállt.

Mint arról korábban a Híradóban beszámoltunk, Tiborcz István kétmilliárd forint osztalékot vett ki a BDPST Zrt.-ből, de a cégbirodalom adózás utáni nyeresége a húszmilliárdot is meghaladta.

Nyitókép: Facebook / Orbán Viktor

#Belföld#leggazdagabb magyarok#tiborcz istván#kamion#luxushotel#üzlet

Címlapról ajánljuk