Belföld

Megnyitotta szállodáit Mészáros Lőrinc és Tiborcz István az ukrajnai menekültek előtt

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 14:48

A zsebébe nyúlt Csányi Sándor, Gattyán György és mások is a leggazdagabb magyarok közül.

A Magyar Hang körbekérdezte a Magyarország leggazdagabb emberei közé tartozó üzletembereket, támogatják-e, és ha igen, hogyan az orosz-ukrán háború miatt hazánkba érkező menekülteket.

Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar cégei, az Opus Global és a Hunguest Hotels Zrt. egy 112 millió forintos felajánlás keretében egy hónapra ingyen megnyitották budapesti szállodáikat az ukrajnai menekültek előtt, akiknek egyszeri meleg étkezést is biztosítanak. Ez 360 rászorulónak jelent ideiglenes menedéket.

Orbán Viktor barátja mellett a veje is a zsebébe nyúlt.

Tiborcz István – akinek a becsült vagyona 39 milliárd forint – ingatlanforgalmazó vállalata, a BDPST Zrt. a budapesti D8 szállodában, valamint a mátraházi Lifestyle Hotelben adott át ingyenesen szobákat a menekülteknek. Turán és Tarcalon – ahol öt csillagos szállodákat üzemeltetnek – pedig a helyi önkormányzattal együtt biztosítják az oda költöztetett ukrajnaiak napi élelmezését. Tiborcz cége így összesen 200 főnek ad szállást vagy ellátást.

A második leggazdagabb magyarnak számító Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az OTP Csoporton keresztül több százmillió forint értékben nyújtott eddig anyagi támogatást az ukrajnai szolgáltatások fenntartása érdekében. Emellett adománygyűjtést is indítottak a bank és munkatársai, valamint az üzletember által létrehozott Csányi Alapítvány, amelynek várható eredménye 60 millió forint lesz. Az összegből a bankhálózat ukrajnai dolgozóit és a Máltai Szeretetszolgálat munkáját támogatják. Ezen felül az OTP üdülőit is megnyitotta a menekültek előtt, illetve a Csányi Sándor tulajdonában álló Budai Egészségközpont ellátja a fővárosba érkező rászorulókat.

A 253,8 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkező Gattyán György cége, a Docler-csoport 100 ezer eurót, azaz mintegy 75 millió forintot küld a magyar és luxemburgi Vöröskeresztnek. A Docler emellett tízmillió forint értékben küld gyógyszert, valamint több száz párnát, takarót Beregszászra, a vállalatcsoporthoz tartozó Kodolányi János Főiskola pedig orosházi kampuszát ajánlotta fel a fedél nélkül maradt ukrajnaiaknak.

A szintén a leggazdagabb tíz magyar közé tartozó építőipari vállalkozó, Szíjj László cége, a Duna Aszfalt a Magyar Hang kérdéseire nem árulta el, hogyan segíti a menekülteket, pusztán azt, hogy már évekkel ezelőtt is támogatták a kárpátaljai hadiárvák üdültetését Magyarországon.

Nyitókép: Orbán Viktor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#leggazdagabb magyarok#mészáros lőrinc#tiborcz istván#gattyán györgy#csányi sándor

Címlapról ajánljuk