Belföld

Nem tetszett az Indexnek az állásfoglalás, kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 14:51

Az index azt sérelmezi, hogy nem egyeztetett velük az MLE, amikor az elnökség állásfoglalást adott ki a szuverenitásvédelmi törvényről.

„A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) nem képviseli megfelelően a szervezet tagvállalatainak, így az Index.hu Zrt. érdekeit, ezért a szervezetben meglévő tagságunkat a jövőben nem hosszabbítjuk meg” – közölte az Index.

Azzal indokolták a lépést, hogy szerintük már második alkalommal fordult elő, hogy a hazai médiavállalatokat tömörítő egyesület vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során. „A szervezet 2023. december 13-án állásfoglalást adott ki a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban, információink szerint az MLE elnöke a médiavállalatokat tömörítő tagság előzetes értesítése és érdemi bevonása nélkül döntött arról is, hogy az elnök levélben kéri a köztársasági elnököt az elfogadott törvény vétójára” – írják.

A Telex szerint szerda este a Mediaworks is reagált közleményben arra, hogy Kovács Tibor MLE-elnök levélben fordult Novák Katalinhoz, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvényt. A közleményben azt írták, hogy az elnökség jóváhagyása nélkül ilyet nem tehet az MLE elnöke.

Ezzel szemben, mint arról korábban hírt adtunk, több független szerkesztőség maga adott ki közös állásfoglalást arról, hogy a törvény nyomán felálló Szuverenitásvédelmi Hivatalt kártékonynak és jogállamellenesnek tartják, ám szerintük az mégsem félemlítheti meg a független médiát.

Nyitókép: Index

#Belföld#index#magyar lapkiadók egyesülete#mle#kilépés#szuverenitásvédelmi törvény

Címlapról ajánljuk