Belföld

A GVH vizsgálatot indít a Foodora ételrendelési portállal szemben

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 16:37

A versenyhatóság arra gyanakszik, hogy a Foodora nem megfelelően tájékoztatta a fogyasztókat az őszi kuponakciójáról, valamint arról, hogy a rendelésekért rendszerhasználati díjat számítanak fel.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Delivery Hero Hungary Kft.-vel szemben, amely az egyik legnagyobb hazai online ételrendelési portál, a Foodora tulajdonosa és üzemeltetője. A versenyhatóság gyanúja gyanúja szerint a cég nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a 2023 őszén hirdetett kuponakciójáról, és az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A Foodora a 2023. szeptember 4. és október 31. közötti kuponakciójában 2000 forint kedvezményre és ingyenes szállításra jogosító kupont hirdetett, ám a GVH szerint a cég vélhetően nem nyújtott megfelelő tájékoztatást arról, hogy erre a kuponra csak akkor jogosultak a fogyasztók, ha a rendelésük végösszege meghaladja a 6000 forintot.

A versenyhatóság azt is kifogasolja, hogy a Foodora az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról, annak bevezetése óta időszerűtlen módon tájékoztatja az embereket, amivel ugyancsak valószínűsíthetően megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat. Az eljárás lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A Foodora közleményt adott ki az ügyben, amelyben hangsúlyozta, hogy az értékesítési kommunikációjuk minden esetben összhangban van a vonatkozó rendelkezésekkel, és a fogyasztókat a jogszabályoknak és az iparági gyakorlatnak megfelelően tájékoztatták a rendszerhasználati díj felszámításáról és a kampány egyéb feltételeiről. A Delivery Hero Hungary Kft. emellett jelezte, mindenben együttműködik a hatósággal.

Nyitókép: Kerékpáros Foodora ételfutár az Örs vezér terén. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

#Belföld#gvh#gazdasági versenyhivatal#vizsgálat#eljárás#foodora#ételrendelés

Címlapról ajánljuk