Belföld

Átmásolta a kormány az akkugyárakról szóló jogszabály szövegét egy másik törvénybe, hogy semmiképp se dönthessen róla a nép

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 18:11

Egy népszavazás elkaszálna egy törvényt? Sebaj, átmásoltuk a szövegét egy másikba!

Sajátos módszerrel lehetetlenítette el a kormány az LMP népszavazási kezdeményezését, amelyet nemrég hagyott jóvá a Kúria, és amely „a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról” szól – ezt az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban is használta a kormány.

A népszavazás a törvény megsemmisítéséről szólhat, azonban az égvilágon semmi értelme nem lesz: a kormány a kérdéses törvény szövegének lényegi részét gyakorlatilag egy az egyben átmásolta egy másikba, amelyről ma hat óra után szavaz a parlament.

A kormány képviselője azzal indokolta a Törvényalkotási Bizottság ülésén a módosítást, hogy a kormány „szeretné egyetlen jogszabályba foglalni az egy tárgyra vonatkozó jogszabályokat”.

A Szabad Európa emlékeztet: az LMP azt a kérdést tenné fel népszavazásra, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvényt?” Maga a népszavazási kérelem is hosszú utat járt be, erről bővebben itt írtunk.

Nyitókép: RTL

#Belföld#parlament#népszavazás#lmp#másolás#törvény#lehetetlen#kúria

Címlapról ajánljuk