Belföld

A DK közös fővárosi listát javasol az ellenzéknek, ha átmegy a Mi Hazánk javaslata

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 12:53

Kevesebb, mint egy évvel az önkormányzati választások előtt írnák át a választás szabályait. 

„Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást” – közölte Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

Szerinte ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot soha nem vesz napirendre. „A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben” – fogalmazott.

Kálmán Olga szerint a Fidesz a választás előtt alig több mint fél évvel, „a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét”. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. 

Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem.

A Demokratikus Koalíció ezért azt kezdeményezte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. „Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható” – fogalmazott Kálmán Olga. 

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával induló Karácsony Gergely a Híradónak korábban azt mondta a Mi Hazánk javaslatáról, hogy a Fidesz fél évvel a választások előtt a saját érdekében alakítaná a szabályokat.


A Mi Hazánk javaslatának tárgysorozatba vétele azért lehet kellemetlen az ellenzék számára, mert Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője nemrég beszélt arról, hogy nem szeretne többet közös DK-Momentum-listát

Nyitókép: Sóki Tamás/MTI

#Belföld#parlament#fidesz#listás szavazás

Címlapról ajánljuk