Belföld

Rétvári Bence: minden vágyott gyermek szülessen meg!

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 9:57

Minden hetedik gyermekre váró pár meddőségi problémával küzd. 

A magyar kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – mondta az MTI tudósítása szerint Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus közölte: a családok és a gyermekre váró párok segítése érdekében szeretnék felhívni a figyelmet a vagyottgyermekekert.hu weboldalra, ami a gyermekvállalás és a meddőség kérdéseivel foglalkozik.

„Közismert tény, hogy minden hetedik gyermekre váró pár meddőségi problémával küzd. Ez egy óriási szám” – mondta az államtitkár, hozzátéve: az interneten nagyon sok információ lelhető fel a témában, ám azok egy része nem tényeken, orvosi bizonyítékokon alapul, esetenként marketingcélokat szolgál.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága által létrehozott vagyottgyermekekert.hu honlap küldetése, hogy hiteles, ellenőrzött, tudományosan alátámasztott információkat közérthetően tartalmazzon a meddőség, gyermekvállalás témájával kapcsolatban – mondta az államtitkár.

Az oldalon található egy térképes meddőségicentrum-kereső azok számára, akiknek orvosi segítségre van szükségük, a letölthető írásos tájékoztató anyagok mellett pedig egy videós ismeretterjesztő sorozat is fellelhető a weboldalon, ami a meddőségi kezelés előtti és alatti időszakot mutatja be.

Korábban egy pár összesen öt ciklust vehetett igénybe közfinanszírozottan a mesterséges megtermékenyítésből, most az első gyermeknél öt, a további gyermekeknél pedig négy-négy ciklust finanszíroz az állam. A gyógyszerek korábbi 50 százalékos támogatását 100 százalékosra emelték, megszüntették a teljesítmény- és volumenkorlátot, ingyenessé tették a kezeléseket. A családbarát szülészet program keretében 10 milliárd forintot fordítottak a szülészetek átalakítására, az orvosok, ápolók továbbképzésére. 2020-ban ingyenessé vált a teljeskörű meddőségi kivizsgálás is. A vizsgálatokra évente 4,4 milliárd forintot, a gyógyszerekre 1,6 milliárd forintot fordít a kormány.

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

#Belföld#rétvári bence#meddőség#kezelés#termékenység#reprodukció

Címlapról ajánljuk