Belföld

Egymillió forintot szed be a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 19:18

A papok még meg sem kapták az állam karácsonyi támogatását, a veszprémi érsek arra kéri őket, hogy fejenként utaljanak el egymillió forintot.

Udvardy György veszprémi érsek fejenként egymillió forintot kér az egyházmegye papjaitól, akik még meg sem kapták az állam karácsonyi támogatását – értesült a 24.hu.

A lap úgy tudja, a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig, erről a hét lején körlevélben értesítette Udvardy a hivatalban lévő lelkipásztorokat. A körlevélben indoklás nélkül kérnek pénzt, így a papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a tekintélyes összeggel.

A portál forrásai szerint a katolikus egyház aktív papjai országszerte a napokban kapják kézhez a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. Mint írják, ez a szóban forgó támogatás független az egyházi szervezettől, személyre szólóan érkezik, immáron harmadjára.

Noha az idei összeg jelentősen megemelkedett az elmúlt évekhez képest, az országos viszonylatban is jó helyzetben lévő veszprémi érsekség vélhetően nem szeretné a papjaira bízni, hogy mit kezdenek a támogatással, legalábbis erre utal a mostani lépése. A lap szerint egyébként az egyházmegye vezetése tavaly is kérte papjaitól, hogy utalják tovább számára a pénz jelentős részét.

Nyitókép: Udvardy György veszprémi érsek beszédet mond a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadásán 2023. december 1-jén. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#veszprém#érsek#Udvardy György#állami támogatás#karácsony#papok

Címlapról ajánljuk