Belföld

Felháborító: olyan későn vették észre a székesfehérvári kórházi dolgozó Crohn-betegségét, hogy perforált a vastagbele

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 5:55

A Béla nevű férfi magát képviselte a bíróságon, és meg is nyerte a pert. 8 millió forintot és életjáradékot kellene kapnia, a kórház azonban eddig nem fizetett.

A székesfehérvári kórházban volt betegkísérő egy férfi az intenzív osztályon, ahol aztán nem sokkal később az életéért küzdöttek, mert a saját munkatársai félrekezelték – írta a Blikk.

Visszatérő hasmenéses panaszaim voltak, amivel a munkahelyemen dolgozó orvosokhoz fordultam, de valahogy sosem foglalkoztak velem komolyan. Néha az volt az érzésem, mintha elvárták volna, hogy hálapénzt fizessek. Mindenesetre a vizsgálatok negatív eredményei után mindannyiszor azt mondták, nincs semmi bajom

– mesélte a lapnak a férfi, akit Bélának neveznek.

Bélát a kényszerűség arra vitte, hogy lassan maga is szakértőjévé váljon a problémájának. Kiderült, hogy Crohn-betegségben szenved, ami annyira súlyossá vált – hiszen nem kapott rá megfelelő kezelést –, hogy elhalt a vastagbelének egy szakasza, ami aztán perforálódott, vagyis kilyukadt. Életveszélyes állapotban volt, mire a műtőasztalra került, ahol ugyan sikerült megmenteni, viszont azóta sztómával kell élnie, ami azt jelenti, hogy a bélszakasz egy részét a hasfalára vezették ki.

Ezzel kénytelen vagyok – és tudok is – együtt élni, de az orvosok nemtörődömségét nem hagyhattam annyiban. Ha időben kivizsgáltak volna, ma nem kellene sztómával élnem

– mondja a férfi, aki a per nagy részét egyedül vitte végig, az elején ugyanis megvált az ügyvédjétől.

A pert végül Béla nyerte, 8 millió forintot és 149 ezer forint életjáradékot ítéltek neki. A bíró már 2015-ben felszólította a kórházat, hogy nyújtsanak be minden szükséges dokumentumot, erre hat évet kellett várni, azzal védekeztek – Béla szerint – hogy nem gondolták, hogy a hiányzó papíroknak is jelentőségük lehet. A férfi szerint a kórház csak időhúzásra játszott.

Az életjáradék első részét a kórháznak már ki kellett volna fizetnie, ám ez nem történt meg. Ezt jeleztem nekik, de már nem én akarok velük küzdeni: bementem a bíróságra, kitöltöttem az ilyenkor szükséges papírokat, majd végrehajtást kérelmeztem a fehérvári kórház ellen

– mondta a férfi a lapnak.

Az intézmény főigazgatója, Dr. Bucsi László azt mondta, folyamatban lévő ügyekről nem adhatnak tájékoztatást, de azt elárulta, hogy a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a bíróság vagy hatóság által előírt kötelezettségeit a rendelkezésére álló lehetőségek keretei között és a megszabott folyamatokat követve minden esetben teljesíti.

Nyitókép: Google Streetview

#Belföld#műhiba#orvos#kezelés#betegség#kártérítés#életjáradék

Címlapról ajánljuk