Belföld

A Fidesz átengedte a Mi Hazánk ellenzéket szívató javaslatát a bizottságban, délután szavazhatnak róla

rtl.hurtl.hu

2023. november 30. 12:45

Karácsony Gergely a kormány „zsebnácijainak” titulálta a Mi Hazánkat.

A parlament igazságügyi bizottságának fideszes tagjai egységesen megszavazták a Mi Hazánk két javaslatát, amely értelmében módosulnának az önkormányzati és az országgyűlési választások szabályai.

A önkormányzati választást érintő változás lényegében visszaállítaná a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának korábbi rendszerét, azt a rendszert, amit egyébként épp a Fidesz törölt el még 2014-ben.

  • A régi rendszerben tisztán listás szavazás által állt össze, hogy kik alkotják majd a Fővárosi Közgyűlést.
  • Az új rendszer szerint a közgyűlés a főpolgármesterből, a 23 polgármesterből, és a maradék 9 helyre a nem győztes polgármesterekre adott töredékszavazatok alapján kompenzációs listákról bekerülőkből áll.

A Mi Hazánk javaslata alapján a fővárosi listát az a párt állíthatná, amelyiknek legalább 3 kerületben van polgármesterjelöltje vagy indít főpolgármester-jelöltet. Kizárólag azok a pártok juthatnának be a közgyűlésbe, amelyek elérik legalább az 5 százalékos küszöböt.

Fontos részlet, hogy amennyiben elindul együtt két párt, akkor 10 százalékot kell elérniük, ha hárman állnak össze (vagy többen), akkor 15 százalék a bejutási küszöb.

Az ötletet először – ahogy a 444.hu fogalmaz: a fideszes tévékben egyre gyakrabban feltűnő – Fodor Gábor egykori liberális politikus vetette fel, de végül a Mi Hazánk adta be. Karácsony Gergely főpolgármester Fodor javaslatára úgy reagált, „nem életszerű, hogy a NER kitartottja saját kútfőből jutott volna erre a javaslatra”.

Arra, hogy végül a Mi Hazánk nyújtotta be a javaslatot, Karácsony egy Telexnek adott interjúban így reagált

Elég komoly tétben mernék arra fogadni, hogy nem a Mi Hazánk-frakcióban kodifikálták a javaslatot. Láttam már ellenzéki törvénymódosítókat, és olyanokat is, amelyeket profi apparátus írt. Ez egy nagyon profi javaslat. A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát

– mondta Karácsony Gergely, aki a kormány „zsebnácijainak” titulálta a Mi Hazánkat.

Az üggyel kapcsolatban az RTL Híradója is forgatott riportott:


Nyitókép: Toroczkai László, Dúró Dóra és Novák Előd a Mi Hazánk Mozgalom III. kongresszusán 2022. szeptember 24-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#mi hazánk#választási törvény#fodor gábor#fidesz#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk