Belföld

Dolgozatírásra ítélték a halállistát készítő kapuvári neonáci diákot

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 13:48

A fiatal mindent beismert, felfüggesztett fogházbüntetést kapott. 

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki halállistát készített és egy neonáci internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt – írja a Telex.

A lap szerint a fiatalkorú mindent beismert, céljai, tervei nincsenek. A bíróság a váddal és a védelemmel egyezően végül úgy döntött: Rolandnak pszichoterápiára, pártfogóra is szüksége van a felfüggesztett fogházbüntetés mellett.

A jogerős ítélet része az is, hogy írnia kell egy dolgozatot a lelkiismereti, vallási szabadságról és a megkülönböztetés tilalmáról.

A Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron tanuló középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt Hitler és a nácizmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig szintet lépett: vett egy horogkeresztes, „Black Ice” feliratú zsebkést. Később készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki állítólag korábban rossz néven vette rasszista kijelentéseit és rászólt.


Nyitókép: SusanneSchulz / Getty Images

#Belföld#neonáci#kapuvár#diák#fiatal#halállista#antiszemitizmus#hitler#rasszista

Címlapról ajánljuk