Belföld

Ismét nemzetközi neonáci találkozót szerveznek Budapestre, a rendőrség figyel rájuk

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 19. 15:18

Fight Night, rasszista huligánok, becsnap, most pedig az Európai Testvériség.

Ismét olyan szélsőjobboldali találkozónak ad otthont Budapest, amelyre a világ számos részéről várják a résztvevőket, számolt be a 444 és a Bellingcat. Azt írják: „Budapest - amely az elmúlt években otthont adott a nemzetközi szélsőjobboldali Fight Nightnak, a rasszista és antiszemita futballhuliganizmusnak, a mostanra már betiltott neonáci Becsület Napjának - a jövő hónapban egy újabb nemzetközi szélsőjobboldali találkozót lát vendégül”.

A rendezvény plakátján így hirdetik az eseményt: „Pittsburgh-től Budapestig”.

Ez egy kétestés koncert lesz november második hétvégéjén: egy titkos helyszínen lépnek fel olyan zenekarok, amelyek a rasszizmust, az antiszemitizmust és az erőszakot népszerűsítik. A fellépők között olyan is akad, amely egy több országban betiltott neonáci hálózathoz köthető.

Úgy tudják, hogy az Európai Testvériség / Hands Accross the Sea nevű rendezvény november 10-i koncertjén magyar, görög, lengyel és amerikai zenekarok lépnek fel. A koncertszervező Nordic Sun Records azt írja, hogy a rendezvény Újpesten lesz. Másnap három amerikai és két magyar banda lép majd fel.

A lap emlékeztet, hogy korábbi példák alapján, az ilyen találkozók különösen fontosak a neonáciknak és a hozzájuk kapcsolódó szubkultúráknak: az Európai Unió bűnüldöző szerve, az Europol az év elején publikált jelentése szerint nagy jelentőséget tulajdonítanak a személyes találkozóknak és a csoportos tevékenységeknek.

A mostani koncertet a neonáci Vér és Becsület (Blood and Honor) hálózat magyarországi ága promótálta a honlapján, Telegram-csatornáján. A Vér és Becsületet Németországban, Spanyolországban és Oroszországban is betiltották, a kanadai kormány pedig terrorszervezetnek nyilvánította.

A rendőrség azt írta a Bellingcat kérdésére, hogy 

megteszik a szükséges intézkedéseket, ha bűncselekményre vagy annak előkészületére érkező információ érkezik hozzájuk. Szükség esetén együttműködünk a hazai és nemzetközi kollégákkal.

Korábban arról írtunk: októberben neonáci nagygyűlés volt Sopronban, amelyre szintén készült a rendőrség. Idén az úgynevezett „becsület napján” több összetűzés is volt a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők között, erről írt összefoglalónkat itt tudja elolvasni. A „Kitörés túra” rendezvény szervezője közben a magyar államtól kapott 70 millió forint közpénzt. A neonácik toborzási módszereiről és online terjeszkedéséről itt írtunk hosszabban.

Nyitókép: Telegram

#Belföld#neonáci#szélsőjobboldal#budapest#koncert#rendőrség#zenekar#rasszizmus

Címlapról ajánljuk