Belföld

Alkotmánybíróságra viszi a TASZ a palesztinbarát tüntetések betiltását

rtl.hurtl.hu

2023. november 17. 20:07

Ma Magyarországon nincs lehetőség a palesztin civil áldozatok mellett és a békéért tüntetni, Orbán Viktor pedig nyilvánosan összemosta a palesztin nép melletti szolidaritást a terrorizmus támogatásával – állítja a TASZ.

Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet amiatt, mert a rendőrség és a Kúria döntése nyomán ma Magyarországon nincs lehetőség a palesztin civil áldozatok melletti szolidaritásból és a békéért tüntetni.

Sok európai országban attól tartanak, hogy a háború miatt megerősödik az antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet, ezért sorra tiltották be a palesztinbarát tüntetéseket. Október elején Budapesten is meghirdettek egy palesztinok melletti szolidaritási tüntetést a magyar külügyminisztérium elé, azonban Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiós beszédében szólt, hogy a BRFK betiltotta a megmozdulást. „Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni” – közölte a budapesti rendőrség.

A Hamász október 7-i terrortámadása és az ezután indult háború kitörése óta összesen hét megmozdulás szerveztek Budapesten a palesztin civil áldozatok mellett, ám ezek megtartását egyszer sem engedte a rendőrség. Holott a szervezők egyike sem támogatta a Hamászt, sőt kifejezetten a békéért akartak tüntetni – idézi a jogvédő szervezet közleményét a Magyar Hang.

Ezért a TASZ a tiltás hatályon kívül helyezését kérte a Kúriától, ám az nem találta jogellenesnek a rendőrség döntését, amely részben arra hivatkozott, hogy a békés cél és a biztonsági intézkedések ellenére is elképzelhető, hogy erőszakos személyek is csatlakozhatnak a megmozduláshoz. A Kúria szerint az sem elegendő, hogy a szervező mindenben együttműködött a rendőrséggel, és nyomatékosan kijelentette, hogy elítéli a terrorcselekményeket.

A TASZ szerint emellett Orbán Viktor nyilvánosan összemosta a palesztin nép melletti szolidaritást a terrorizmus támogatásával, ami komoly jogállamisági aggályokat vet fel, ezért alkotmánybírósági panaszt terjeszt elő.

A Budapestre szervezett, Orbán által betiltott palesztinbarát szimpátiatüntetéssel a Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Palesztinpárti tüntetés Oslóban, november 4-én. Fotó: Heiko Junge / NTB via Reuters

#Belföld#palesztinbarát#tüntetések#betiltás#tasz#orbán viktor#alkotmánybíróság#alkotmánybírósági panasz

Címlapról ajánljuk