Belföld

Orbán Viktor szólt, a budapesti rendőrség betiltotta a péntekre meghirdetett palesztinok melletti szolidaritási tüntetést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 9:47

„Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni” – közölte a rendőrség a külügyminisztérium elé péntek délután 4 órára meghirdetett demonstrációval kapcsolatban.

Péntek délután 4 órára palesztinok melletti szolidaritási tüntetést hirdettek a külügyminisztérium elé. A szervezők a Facebook-esemény oldalán azt írták, hogy

Most Gáza a jelképe a büszkeségnek és az igazságnak Palesztinában. Csatlakozz te is azért, hogy lássa és hallja az egész világ a hangunkat, mi szabadok legyünk együtt a gát ami megvédi a családokat és a jogaikat Palesztinában. Álljunk ki Palesztináért és a bátor népéért!

Az angol nyelvű leírásban felszólították a tüntetésre érkezőket, hogy hozzanak magukkal palesztin zászlókat és kendőket.

A Bem térre meghirdetett gyűlést azonban nem lehet megtartani. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken, nem sokkal 9 óra előtt a police.hu oldalon azt közölte, hogy megtiltották

a főváros területére 2023. október 13-ára bejelentett gyűlés megtartását.

A közlemény szerint a tüntetést egy magánszemély jelentette be. A rendőrség szerint a gyűlés

illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a »harag kimutatására« szólítja fel híveit az egész világon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § 1. bekezdésére hivatkozva megtiltotta a gyűlés megtartását, azzal, hogy az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet. 

2018. évi LV. törvény a gyülekezési jogról 13. § [A gyűlés megtiltásának okai]

(1) A gyülekezési hatóság a bejelentés beérkezésétől számított 48 órán belül a gyűlésnek a bejelentésben megjelölt helyszínen vagy időpontban való megtartását megtiltja, ha az egyeztetést követően rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár, és a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme az (5) bekezdés szerinti enyhébb korlátozással nem biztosítható.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet arra is, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Orbán Viktor adott utasítást a tüntetés betiltására

Orbán Viktor hétfő reggeli Kossuth rádiós beszédében azt mondta, megdöbbentő, hogy szimpátiatüntetések vannak a „terror mellett”, mert ezeken ott lehetnek a „Hamász emberei” is, akik a migrációs válsággal jutottak be Európába. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországon nem engedik ilyen tüntetés megtartását.

Amikor Orbán Viktor, grúziai hivatalos útjáról hazatérve, értesült a péntekre a KKM elé tervezett megmozdulásról, intézkedett annak megakadályozásáról

– mondta a Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa a Telex kérdésére, hogy tud-e Orbán Viktor Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé péntek délutánra szervezett palesztinpárti tüntetésről.

A betiltásról Orbán Viktor is beszámolt a Facebookon.


Nyitókép: Palesztinok melletti tüntetés Párizsban, október 12-én – Fotó: Ibrahim Ezzat/Anadolu via Getty Images

#Belföld#izrael#Hamász#háború#palesztina#tüntetés#budapest#betiltották

Címlapról ajánljuk