Belföld

Orbán Viktor: Brüsszel biztonsági kockázatot jelent

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 7:42

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút, aminek egyik fő témája az Izrael elleni terrortámadás volt. A kormányfő szerint a terror elfogadhatatlan. Szerinte ilyenkor látszik, hogy micsoda érték a béke és a stabilitás, amiben Magyarországon érünk. Brüsszel viszont véleménye szerint biztonsági kockázatot jelent a magyaroknak. 

Meg kell védeni a békét és a stabilitást Orbán Viktor szerint, aki elítélte az Izraelt ért terrortámadást a Kossuth Rádió reggeli műsorában adott interjújában.

Orbán Viktor elmondta, hogy reméli, hogy mindenkit ki tudnak menteni Izraelből, de még nem sikerült erről mindenkit meggyőzni. Azt is mondta, hogy egyelőre úgy tűnik, Magyarország nem vesztett el senkit a terrortámadásban.

A kormányfő szerint most ugyan háború van, de ez a terrorizmus ellen folyik, nincsen államközi háború. Fontos, hogy ez így is maradjon, ezért a magyar diplomáciának az a dolga, hogy deeszkalációs politikát folytasson.

Orbán Viktor szerint megdöbbentő, hogy szimpátiatüntetések vannak a „terror mellett”. Szerinte Nyugat-Európában vannak emberek, akik helyeselnek ilyen akciókat. Ez szerinte a migrációs válság miatt beengedett emberek következtében történt. Ezért vannak ott Orbán véleménye szerint a „Hamász emberei” is. Magyarországon egyébként szintén terveznek egy palesztinok melletti tüntetést, bár az ilyesmiről Orbán Viktor azt mondta, nem fogják engedni. 

Ajánló: Világszerte utcára mentek a szélsőségesek, van, ahol a zsidók elgázosítására szólítottak fel

Migráció, Brüsszel

Orbán Viktor szerint ma olyan szabályokat alkotnak Brüsszelben, amivel arra akarják kényszeríteni Magyarországot, hogy engedjék be azokat az embereket az ország területére, akik fegyvereket használnak a határőrök ellen. Ismét megismételte azt a korábbi állítását, miszerint az Európai Unió „migránsgettót akar létrehozni Magyarországon”. Szerinte a migráció kérdésében egyetlen modell működik, az a magyar. 

A kormányfő úgy érzi, politikai változás kell Brüsszelben, csak így lehet megvédeni Magyarországot. Ezért a jövő évi európai parlamenti választáson változást kell elérni. Azt is mondta:

Brüsszel nem segít, csak rombol.

Azt is mondta, hogy az Európai Unió biztonsági kockázatot jelent Magyarországra. 

Infláció, GDP

Orbán Viktor nem lát olyan tényezőt, ami veszélyeztetné, hogy az év végére elérjék a 10 százalék alatt inflációt. Szerinte a bevezetett intézkedések nem biztos, hogy a jó ízlés minden próbáját kiállják, de az eredményt meghozták. Úgy gondolja, hogy november-decemberre meglesz az egyszámjegyű infláció.

Orbán Viktort azonban jobban aggasztja, hogy miközben az infláció ellen küzdenek, maradjon magas a gazdasági növekedés. Ez nem sikerült, de közölte, hogy 2024-ben újra magas lesz a gazdasági növekedés. Kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, miközben az ország partnerei sorra módosítják lefelé a növekedési kilátásokat. Ezért is üzletelnek Kínával, illetve az Európai Unión kívüli más országokkal is. 

Szólt az elmúlt két nap georgiai (grúziai) látogatásáról is. Szerinte a fő kérdés, hogy össze tudja-e magát kapcsolni a Kaukázus és Európa világa. Ehhez legközelebb a georgiaiak vannak, ami fontos átjáróterület Európa és Kaukázus között. Egyebek közt így jön majd azeri zöldenergia is az Európai Unióba.

Nobel-díjasok

Két olyan tudós kapott Nobrel-díjat, akik „mély-Magyarországról” jöttek, nem a budapesti belvárosból, akik nem jómódú családok sarjai. Ha jó politika, jó időjárás és szerencsés korszellem van, akkor elő lehet csalogatni a magyarokból ezt a tudást. 

Fantasztikus koponyák vannak kint a széleken 

– mondta Orbán Viktor.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#kossuth rádió#interjú#izrael#terrortámadás#Hamász

Címlapról ajánljuk