Belföld

Az ügyészség szerint sem indokolt nyomozást indítani az Erdogan emberei által megvert magyar férfi ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 5:28

Nincs itt semmi látnivaló.

Két hónap gondolkodás után az ügyészség a rendőrségnek adott igazat, amikor megállapította: legfeljebb könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel, ezért nem indokolt nyomozást indítani a még augusztusban a török elnök,Recep Tayyip Erdogan emberei által Budapesten bántalmazott férfi ügyében, írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, korábban elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt az ellenzéki feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek. A rendőrség a garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta, de néhány nap alatt el is utasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint az, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt, nem közvádas bűncselekmény.

A rendőrség szerint a következő történt: az ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek, Erdogan biztonsága emiatt nem került veszélybe. A török testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”. A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el.

„Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – olvasható a határozatban, amely hozzáteszi azt is, hogy a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A hvg.hu kérdésére most a Fővárosi Főügyészség közölte: 

„A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a rendőrség határozatát hivatalból felülvizsgálva megállapította, hogy a feljelentés elutasítására törvényesen és megalapozottan került sor, mivel az ügyben közvádas bűncselekmény gyanúja nem, csak magánvádas eljárásra tartozó könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel."

Alá nyúltak és megmogyorózták, leteperték a földre, a fejére-, veséjére-, lapockájára térdeltek – ezt mesélte az RTL-nek Bán Tamás politikai aktivista, aki a Ferenciek terén bemutatott a török elnöknek. A férfit a TEK-eseknek kellett kimenekíteni a törökök gyűrűjéből, akik feltehetően Erdogan testőrei voltak. Azt mondja, nem gondolta volna, hogy ilyen Magyarországon megtörténhet. 

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#erdogan#megver#ügyészség#bántalmazás#Bán Tamás#aktivista

Címlapról ajánljuk