Belföld

Szijjártó Péter és a Roszatom vezetője aláírták a paksi bővítés ütemtervét

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 12:41

Szijjártó szerint  a 2030-as évek elejére már megkezdhetik az új blokkok a termelést.

Szijjártó Péter a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval tartott sajtótájékoztatót Pakson, abból az alkalomból, hogy a felek aláírták a paksi bővítés következő évekre vonatkozó ütemtervét, írja az MTI.

Szijjártó szerint ennek alapján biztosan állítható, hogy a 2030-as évek elejére már megkezdhetik a termelést az új blokkok.

A tárcavezető a sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy megkezdődött az új reaktorok építése, és rámutatott, hogy a bővítés ma a létesítési engedéllyel rendelkező legnagyobb nukleáris projekt a kontinensen. Elmondta, hogy mindkét tervezett blokk alatt megtörtént ötméteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése. 

Tájékoztatása szerint emellett jól haladnak a résfalazási munkák is, jelenleg 77 százaléknál tart az ezen dolgozó német-amerikai vállalat. Illetve megkezdődött a talajszilárdítási munka is, és a következő fél évben hatvan épületet is felhúznak.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány semmilyen szankcióhoz nem járul hozzá, amely a nukleáris energetika területét sújtaná. Kitért arra is, hogy az Oroszországgal szemben készülő tizenkettedik szankciós csomag nem is tartalmaz ilyen előterjesztéseket, de mindegy is, hogy mi lesz a konkrét javaslatban, Magyarország soha nem fog beleegyezni nukleáris ipart sújtó büntetőintézkedésekbe.

Nyitókép: Szijjártó Péter és a Roszatom vezetőjének sajtótájékoztatója Pakson Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#roszatom#szijjártó péter#paks#bővítés#ütemterv

Címlapról ajánljuk