Belföld

12 milliót költött szakanyagokra a Jobbik, 19 milliót fizetett egy cégnek a Momentum, 150 szerződést kötött a KDNP

rtl.hurtl.hu

2023. október 26. 6:37

Szeretnek ismerősökkel szerződni a frakciók.

Folytatja sorozatát a Blikk: a lap adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához, amelyben kikérte a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést, továbbá a képviselők benzinkártya-használatára, lakás-, illetve irodabérletére vonatkozó információkat. 

Ezúttal a Momentum, a KDNP és a Jobbik költéseit vizsgálták.

Mint írják, a Momentum összesen 19 millió forintot fizettet az Agenda Setting Kft.-nek: a cég tavaly nyáron dolgozott a pártnak, az első hónapban 7,6 millió forintért, majd júliusban és augusztusban havi 5,7 millióért.  A szerződés szerint az Agenda Setting egyebek mellett kommunikációs terveket készített a frakció számára, parlamenti felszólalásokat írt és javaslatokat adott közösségi médiás tartalmakra. 

A tavalyi évben több mint 10 milliós adózott eredményt produkáló cég tulajdonosa  Papp Gergő, aki korábban a Momentum kommunikációs igazgatója volt, írja a Blikk.

A  KDNP a ciklus eleje óta közel 150 frakciószerződést kötött: ezek jelentős része 700-800 ezer, esetenként 2-3 millió forintos tanácsadói megállapodás. A KDNP szegedi elnökének, önkormányzati képviselőjének, Haág Zalán Istvánnak a cége, a Partiscum Press kiemelkedően népszerű: 2022 szeptembere és decembere között két szerződést kötöttek vele: „a honlap tartalommal való ellátására” 800 ezret, „a honlap főszerkesztői feladataira” pedig 1,6 millió forintot kapott párhuzamosan. Idén a „honlap feladatai” 4,8 millióba kerülnek, a KDNP-s politikus cége emellett 2,4 milliót kap azért, hogy feltöltsön a honlapra egy külön oldalt. 

Az idei év második felében „médiaügyek ellátása” címszó alatt további 2,4 millió forinttal gazdagítja a frakció a Partiscum Presst, ami így összesen közel 10 milliót kaszál, írja a lap.

A Blikk szerint a Jobbik 110 milliót költött szakanyagokra.

 A Jobbik-közeli Iránytű Intézet például 53 milliót, míg a Civitas Intézet 59 millió forintot kapott a frakciótól „szakanyag” készítésére, a szerződés mindkét esetben alig három hétre szólt tavaly év végén. A Civitas idén további 7,6 millió forintot kap, immáron szóbeli tanácsadásért.

Nyitókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszél, mellette Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője – Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#momentum#jobbik#szerződés#frakciók

Címlapról ajánljuk