Belföld

Novák Katalin szeretne elgondolkodni rajta, hogy miért nem akarnak a fiatalok családot alapítani

rtl.hurtl.hu

2023. október 14. 11:00

Novák Katalin köztársasági elnök a gondolkodáshoz egy kerekasztalt is létrehozna.

„Demográfiai kerekasztalt hozok létre, azzal a céllal, hogy beszéljünk, gondolkodjunk közösen az előttünk álló demográfiai problémákról, és keressünk együtt megoldást azokra” – tette közhírré az állami hírügynökség Novák Katalin köztársasági elnök szavait, aki pénteken, Székesfehérváron beszélt erről Fejér megyei látogatásának záróvacsoráján.

Az államfő szerint, ha nem tudják a fiatalokban legalább felébreszteni a kérdést, hogy szeretnének-e gyereket vállalni, családot alapítani, akkor nincs remény arra, hogy lesz magyar jövő.

Feladatunk, hogy elgondolkodjunk, miért nem vonzó ma a családalapítás, a gyermekvállalás a fiatalok számára, és hogy azoknál, akik számára vonzó, mégsem születik annyi gyermekük, mint amennyit szerettek volna, illetve mit tudunk segíteni annak érdekében, hogy még több gyermek születhessen, és a vágyott gyermekek megszülethessenek

– mondta a köztársasági elnök.

A kormány egyébként nemrégiben arról döntött, jelentős megszorításokat vezet be a családtámogatási rendszerben. Szigorodtak a CSOK és a babaváró hitel feltételei is, ami adott esetben több százezer forintnyi veszteséget is jelenthet azoknak, akik nem jogosultak a régi támogatásra.

Ajánló: A 35 milliós kérdés: mekkora bukó a csok és a babaváró együttes elvesztése?

Az is kiderült, hogy a kormányzati megszorítások miatt a gyerekesek is rosszul járnak, erről itt olvashat bővebben. Novák Katalin államfővé választása előtt a Fidesz politikusa és alelnöke volt, 2021-ig a családpolitikáért felelt miniszterként. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#csok#babaváró hitel#novák katalin#családtámogatás#demográfia#kerekasztal

Címlapról ajánljuk