Gazdaság

Megjelentek a CSOK és a babaváró hitel új szabályai

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 7:15

Ezeken a településeken elérhető a falusi CSOK.

A Hvg.hu vette észre, hogy a kedd este kiadott Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet a családi otthonteremtési kedvezmény szabályainak teljes átírásáról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy június végi kormányinfón jelentette be, hogy átalakulnak a család- és lakástámogatások jövőre, ebből lett most jogszabály:


A legfontosabb változás, hogy 2024-től csak a kistelepüléseken lesz elérhető a CSOK. A „preferált települések” listáján 2631 hely szerepel, ezeket egyenként felsorolta a kormány, itt lehet böngészni.

A használt lakás vásárlására vagy építésére igényelhető összeg 2024-től:

  • 1 gyerek esetén 1 millió forint,
  • 2 gyerek esetén 4 millió,
  • 3 vagy több gyerek esetén 15 millió forint.

Új lakás építésére vagy bővítésére egy gyereknél 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, háromnál vagy többnél 10 millió forintot lehet igényelni – ez nem változik a mostanihoz képest. Eddig ezek az összegek voltak érvényesek a használt lakásra is, de most azokat megemelik.

Ha a meglévő lakás korszerűsítésre és bővítésre vennék fel a CSOK-ot, akkor három gyereknél a mostani 5 helyett 7,5 milliót lehet igényelni, két gyereknél 1,3 helyett 2 milliót, egy gyereknél pedig korszerűsítésre 500 ezret, bővítésre 600 ezret a mostani 300 ezer helyett. Két gyereknél 10, háromnál vagy többnél 15 millió forint otthonteremtési kamattámogatást is fel lehet venni.

Átírták a Babaváró támogatás szabályait is:

10 helyett 11 millió forintot lehet felvenni, és csak akkor jár, ha az igénylő házaspárból a nő 30 év alatti.

A Reggeliben Balogh László szakértő mondta el, hogy a változások hogyan alakítják át az ingatlanpiacot:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#csok#babaváró hitel#családtámogatás#jogszabály#gyerek

Címlapról ajánljuk