Gazdaság

Nagy változást hoz majd a CSOK Plusz, a már gyereket nevelő családok rosszul járnak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 20:55

A jelenlegi CSOK helyébe lépő, januártól induló CSOK Plusz nagy negatívuma, hogy a már meglévő gyerek után nem vehető fel támogatás.

Nagy mínusz lesz a 2023. december végéig igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő CSOK Plusz a már gyerekes családoknak – derül ki a Bank360 elemzéséből.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen a Portfolionak adott interjújában részleteket árult el arról, milyen lesz az új koncepció. Mint mondta, az új CSOK a 40 év alattiakat célozza majd, és a miniszter szerint az első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére lehet majd igénybe venni.

A CSOK Pluszhoz kapcsolódó lakáshitel is kedvező kamatozású lesz, és kombinálják majd az adósságleírással, amit a gyermekvállalás teljesítése után lehet majd igénybe venni. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, de ennek a részletei még kormánydöntésre várnak.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu családtámogatási szakértője elmondta, azt a gyerekszámhoz kötött konkrét összegek alapján lehet majd megítélni, hogy ez a jelenlegi támogatáshoz képest mennyire lesz kedvező vagy kedvezőtlen változás.

A jelenlegi CSOK-hoz képest az új támogatásnak mindenképpen lesz egy nagy negatívuma. Nagy Márton ugyanis azt mondta, hogy a már megszületett gyermekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK Plusz. Ebből az következik, hogy a támogatás mértékét az igénylését követően megszülető, vállalt gyermekek száma alapján határozzák meg. Ez alighanem azt eredményezi, hogy a már gyermeket nevelők még az idén igyekeznek majd felvenni a CSOK-ot, most ugyanis a meglévő gyermekek is beleszámítanak a vállalásaikba – magyarázta Vrazsovits Rita.

Hozzátette, a CSOK Plusz a miniszter nyilatkozata alapján visszatér a gyökerekhez, legalábbis abban, hogy csak azok a fiatal párok fogják tudni igényelni a támogatást, akiknek még nincs másik ingatlana. Az a lehetőség továbbra is megmarad, hogy további gyermekek vállalásával a meglévő ingatlant nagyobbra lehessen cserélni. A Bank360 elemzője szerint

jó hír a babaváró hiteltől 2024-től eleső pároknak, hogy a CSOK Pluszra viszont jogosultak lehetnek, mivel ez a támogatási forma 30-40 év között is elérhető lesz.

A miniszter szavai alapján a jövőben hivatalosan is összekötik a CSOK Plusz lakáshitelt a jelzáloghitel elengedéssel. A gyakorlatban most is van rá lehetőség, hogy két vagy több gyermek vállalásával a meglévő kamattámogatott hitel tartozásból lefaragjanak a szülők, ez a kedvezmény azonban nemcsak a CSOK-nál, hanem bármilyen jelzáloghitelre elérhető, feltéve, hogy a kölcsönszerződést még a gyermekvállalás előtt megkötötték. 

A szakértő emlékeztet:

a 2024-től igényelhető CSOK Plusz elvileg nem érinti a januártól új szabályok szerint felvehető falusi CSOK-ot, a 2630 kistelepülésen elérhető támogatás feltételeit ugyanis már korábban kihirdették.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#csok#Nagy Márton#csok plusz

Címlapról ajánljuk