Belföld

„Minden tanár elment, akire rábíztam volna a kutatómunkámat” – gyertyagyújtással tiltakoztak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 16:05

Aggasztja a hallgatókat, hogy elmaradnak az óráik, nem tájékoztatták őket a változásokról, és nem látják biztosítottnak az oktatás autonómiáját. A rektor és a dékán helyesli, hogy hallatják a hangjukat, és nyugtatja a diákokat.

Szolidaritás a METU-s tanárokért címmel akcióztak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói az intézmény előtt szerdán. Mint felhívásukban írták, úgy vélik, távozó tanáraik szakmailag és emberileg is hozzájárultak ahhoz, hogy fejlődjenek, és jobb diákokká, jobb emberekké váljanak. 

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a befektetett pénzünkért minőségi oktatást kapjunk, és megtapasztaljuk azt az élményt az egyetemen, amelyre vágyunk

– fogalmaztak.

Tiltakozásukat demonstrálva egy csapat hallgató és támogató fekete ruhába öltözve gyújtott gyertyát az egyetem kerítése előtt, majd beljebb, az udvaron beszélgettek a kialakult helyzetről. 

A héten tíz oktató jelezte távozását a Budapesti Metropolitan Egyetem Kommunikációtudományi Intézetéből, miután az év elején a kormányközeli Alapjogokért Központtól érkezett dékán, Kovács Attila elbocsátotta az intézet vezetőjét, Murai Andrást, továbbá két további oktatót, Gayer Zoltánt és Gócza Anitát. 

Kirúgásukat számos önkéntes felmondás követte. Az egyetem rektora az RTL Híradónak azt mondta: az elbocsátások szervezeti átalakítás miatt történtek.

A szerdai szolidaritási akción Dudás Enikő kommunikáció- és médiaszakos hallgató elmondta: azért szerveztek eseményt szűkebb körben, mert szeretnék kifejezni a nemtetszésüket, amiért nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogyan hatnak a változások az ő előmenetelükre.

Gyertyagyújtással tiltakoztak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói az átalakítások miatt
rtl.hu

„Több meghatározó, emberileg és értékrendileg is meghatározó tanárt küldtek el az egyetemről, ráadásul a félév előtti utolsó pillanatokban. 

Sokunk tanárok nélkül maradt bizonyos órákon, sokunknak teljesen megváltozott az órarendje, és sokunk érzi azt, hogy a befizetett tandíjért nem a megfelelő oktatási minőséget fogja kapni.

Rengeteg óra maradt el az első héten, most pedig azért gyűltünk össze, hogy beszéljünk róla, hogyan érintett minket a dolog, és hogyan mehetnénk előre azért, hogy ne lehessen ezt az egyetemet is bedarálni” – fogalmazott a hallgató.

Dudás Enikő hozzátette: nem csak elvi, hanem adminisztrációs problémák is felmerültek, hiszen sokan szakdolgozatot írnának, ám most konzulens nélkül maradtak. „Én is szakdolgozat előtt állok, de minden tanár elment, akire szívesen rábíztam volna a kutatómunkámat. 

Mi nem a vezetőség ellen lázadunk, csak azt szeretnénk, hogy megértsék, jogunk van ahhoz, hogy a megfelelő időben megfelelő tájékoztatást kapjunk a mi életünket is befolyásoló döntésekről

– mondta. 

A gyertyagyújtás és a beszélgetés után megjelent a hallgatók előtt az intézmény rektora, Bachmann Bálint, illetve a már említett dékán, Kovács Attila is, akik egyrészt leszögezték, hogy jó és fontos dolog, hogy a hallgatók véleményt nyilvánítanak, másrészt igyekeztek válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Az intézetvezető felmentésének okairól – amely a felmondási hullámot elindította – arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, egyelőre nem árultak el többet. Miután a szervezeti struktúra átalakításának, modernizálásának fontosságát hangsúlyozták, a hallgatók felvetették, hogy a konzulenshiány miatt bajban lesznek a szakdolgozati témaválasztás október végi határidejével. 

A dékán közölte, hogy a határidő adott esetben csúsztatható, a távozó tanárokat pedig a lehető legrövidebb időn belül pótolni fogják.

„Világos lett, hogy elkezdődött”

A Media1, amelynek főszerkesztője, Szalay Dániel a METU-tól távozó oktatók között van, korábban arról írt, hogy az új oktatók kormányközeli lapoktól érkezhetnek. Ezt a rektor az RTL Híradó kérdésére nem cáfolta, a dékán pedig arról beszélt a hallgatóknak, hogy amennyiben egy tanár nem a megfelelő színvonalon oktat majd, az a visszajelzésekből, valamint az Oktatói Munka Hallgatói Véleményezése nevű, félévente esedékes felmérésből úgyis kiderül: ők pedig abban az esetben lépni fognak. 

Bachmann korábban az RTL-nek visszautasította azt a felvetést, hogy az új oktatók kiválasztásánál szempont lenne, hogy ki melyik lapnál dolgozik. 


A régi oktatók indoklásuk szerint egyrészt azért távoztak, mert nem látták garantáltnak a színvonalas szakmai munkát, másrészt pedig mert így szerettek volna szolidaritást vállalni kirúgott kollégáikkal. 

A távozásról szóló levelet Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, valamint Szalay Dániel írta alá. Jolsvai András és Réti Pál újságírók, oktatók Kovács dékán néhány nappal ezelőtti válaszlevele után ugyancsak bejelentették, hogy nem tartanak többé órát az METU-n. Neizer Anita újságíró is hasonló döntést hozott – emlékeztet a Media1.

Élő Anita, a Válasz Online tényfeltáró újságírója a Kreatívnak arról beszélt: amikor 2021-ben a Magyar Nemzeti Bank alapítványa bejelentette, hogy megszerezte a Metropolitan Egyetemet, éppen a lapja, a Válasz Online írta meg, hogy a tulajdonos valójában egy olyan magántőkealap lett, amit a jegybankelnök fia kezel. 

Innentől nem volt kétséges, hogy ezzel területfoglalási céljuk van, csak idő kérdése, mikor adják ennek jelét. Murai András kirúgásáig nem észleltem ezt, amikor azonban felhívtam Andrást, és meghallottam a hangján, milyen feszültséget él át azzal, hogy évtizedes munkáját semmibe véve, azt nem tisztelve kirúgták, világos lett, hogy elkezdődött.

*A fent idézett egyetemi hallgató az RTL Híradó gyakornoka.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#metu#Budapesti Metropolitan Egyetem#egyetem#átalakítás#bachmann bálint#Kovács Attila#rektor#dékán

Címlapról ajánljuk