Belföld

Egyszerre 10 oktató mondott fel a Budapesti Metropolitan Egyetemen

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 7:18

Kiszivárgott hírek szerint a fideszes médiabirodalomból érkezhetnek új munkatársak.

Egyszerre 10 oktató mondott fel a Budapesti Metropolitan Egyetemen, írja a Media1.

Mint arról beszámoltunk, a félév kezdete előtt nem sokkal Kovács Attila, a Budapesti Metropolitan Egyetem dékánja (a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ egyik igazgatója) megvált Murai Andrástól, a Kommunikációtudományi Intézet és az Újságírás Központ vezetőjétől, valamint két oktatótól, Gócza Anita újságírótól és Gayer Zoltán főiskolai docenstől. Ez ellen tiltakozva az egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakos hallgatói nyílt levelet küldtek a dékánnak, továbbá egy petíciót is indítottak.

A nyílt levélből kiderül, hogy a hallgatók is csak a sajtóból értesültek az elbocsátásokról. Mint írták, jelentős veszteségként élik meg az elbocsátásokat, és aggódnak a színvonalcsökkenés miatt. Hozzátették, elvárják, hogy az egyetem adjon nyílt tájékoztatást Murai András munkaviszonya megszüntetésének valós okairól.

A Media1 most azt írja, a Kovács Attila dékán által végrehajtott elbocsátások után 10 újságíró oktató is úgy döntött, távozik, mivel nem látja garantálva az újságíróképzés szakmaiságát, ráadásul híre ment, hogy a fideszes propagandahálózattól érkezhetnek új munkatársak, amit egyelőre az egyetem nem cáfolt.

A felmondott oktatók: Élő Anita, Ihász Ingrid, Marosi Gergely, Martin József, Pach Ferenc, Szabó Krisztián, Szalay Dániel, Jolsvai András, Réti Pál, Neizer Anita.

A napokban az egyetemről kiszivárgott, hogy az új vezetés Murai András elbocsátása után a fideszes médiabirodalom munkatársainak, egy origós és egy mandineres embernek is felkérést küldött, hogy tartson órákat a METU-n, írja a Media1.

Cikkünk megjelenése után az egyetem közleményt adott ki. Azt írták, hogy az oktatók kiválasztásánál „az akadémiai eredményesség és láthatóság, valamint a nemzetközi tapasztalat mellett a naprakész, gyakorlati tudás átadásának képessége a fő szempont.”

A METU határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntésben politikai vagy ideológia hatások érvényesülnének

– tették hozzá. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Branstetter Sándor

 

 

 

 

 

 

#Belföld#metu#Budapesti Metropolitan Egyetem#felmondás#tömeges

Címlapról ajánljuk