Belföld

Kipereltek 78 dokumentumot a közérdekű vagyonkezelő alapítványok támogatásáról, amiket a kormány eltitkolt volna

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 20:26

A rendszert az Orbán-kormány a járvány alatt hozta létre, ezermilliárdnyi közvagyont tettek bele.

A K-Monitor 78 oldalnyi titkos határozatot perelt ki az államtól a közérdekű vagyonkezelő alapítványok támogatásáról, írja a Telex. Ezt a rendszert még a járvány alatt hozta létre Orbán Viktor kormánya, és nagyjából ezermilliárdnyi közvagyon került ide.

Azt írják: a szervezet szerint az alapítványok által ellátott, az adófizetők által finanszírozott közfeladat meghatározása sokszor meglehetősen homályosak voltak. Ezekbe a „közfeladatokba” belefért a luxusberuházás, politikai rendezvény, valamint az „átláthatatlan” külföldi ingatlanvásárlás.

A K-Monitor által megszerzett dokumentumokat gépileg olvashatatlan képi formában küldte el a Kormányiroda, miután az adatigénylés után be is perelték őket. A dokumentumok azt mutatják, hogy milliárdok mozdulnak meg a költségvetésben akkor is, amikor költségvetési kiigazításokra, kiadáscsökkentésre volt szükség. Az alábbiak is kiderültek:

  • Februárban például 14 millió eurót (5,4 milliárd forintot) ígértek oda a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak.
  • Az MCC idei, ötmilliárdos támogatását külön mentesítették a kötelezettségvállalási tilalom alól.
  • A 2444/2021-es kormányhatározat a Demeter Szilárd-féle Magyar Kultúráért Alapítvány 150 milliós támogatásáról rendelkezik – 2023-tól kezdődően, örökké.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#per#K-Monitor#alapítvány#MCC#állami pénz

Címlapról ajánljuk