Belföld

Nyilvánosságra hozták Orbán Viktor Tucker Carlsonnak adott interjúját

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 7:26

Orbán Viktor háborúról, az Amerikai Egyesült Államokról, Donald Trumpról és a magyar-orosz viszonyról is beszélt Tucker Carlsonnal amerikai konzervatív tévéssel. 

Tucker Carlson, az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló amerikai konzervatív tévés, a Fox News volt kommentátora két év után újra interjút készített a magyar miniszterelnökkel. A beszélgetés Orbán Viktor Youtube csatornájára került fel, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

A korábbi munkahelyéről egyes források szerint hazugságai, mások szerint rasszista szövegei miatt kirúgott Carlson az MCC meghívására érkezett augusztus 22-én a Millenárisra, az MCC Feszt After nevű eseményre, bizonyára akkortájt készült a beszélgetés. Carlson elsőként azt vetette fel Orbánnak, hogy az Egyesült Államokban az emberek úgy vélik, Ukrajna nyerésre áll az Oroszországgal vívott háborúban.

Ez egy hazugság. Ez nem csak egy félreértés, ez egy hazugság, és lehetetlen. Mindenki, aki politikával foglalkozik és érti a logikát, a számokat, az adatokat, az tudja, hogy ez kizárt

– szögezte le Orbán Viktor. Mindezt azzal indokolja, hogy szerinte ukrán katonák hamarabb fognak elfogyni, mint az oroszoknál, a harctéren pedig végül a katonák száma fog számítani. Majd azért hozzáfűzte, hogy egyébként mélységesen együtt érez Ukrajnával, de a Nyugat egy „rosszul összeállított stratégiát” követ.

Ezután a kárpátaljai magyarság helyzetéről beszélt. Szerinte ők most „Ukrajnáért harcolnak, és magyar katonák ukrán állampolgárként halnak meg Ukrajnáért” Majd méltatni kezdte Donald Trump volt amerikai elnököt, akinek egyébként idén már sokadszorra kell bírság elé állnia, újabban a 2020-as választás eredményeinek meghamisításával vádolják.

Az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikája az övé volt. Nem kezdeményezett újabb háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és Oroszországot, még a kínaiakat is, és olyan politikát folytatott, amely a legjobb volt a Közel-Kelet, számára

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök ezután megjegyezte, hogy „nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határszakasz NATO-határrá váljon”, ez szerinte azonnali háborút jelentene. Arról beszélt, hogy egy olyan megállapodásra lenne szükség Moszkvával, amely „szuverenitást biztosít Ukrajnának, de nem NATO tagságot”.

Carlson arról is kérdezte Orbánt, hogy mi a véleménye azokról kritikákról, amelyek szerint ő valójában Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik embere. A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy nem szabad a negatív történelmi tapasztalatokhoz nyúlni, hanem szerinte racionális kapcsolatot kell ápolni az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia területén.

A személyes álláspontom pedig az, hogy az oroszok európai biztonsági architektúrába való bevonása nélkül nem tudunk biztonságos életet biztosítani az európai polgároknak. De most sajnos jelenleg minden ezzel szembe megy

– mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy Oroszország nem fenyegeti a NATO-országok biztonságát.

Orbán mindezen túl a következőkről beszélt az interjúban:

  • A kulcs Amerika kezében van: ha az USA békét akarna, akkor már „másnap reggel” béke lehetne.
  • A republikánus Donald Trump „értékalapon, történelmileg és teljes szívvel barátja Magyarországnak”, tehát Orbán szerint nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy az Egyesült Államokat egyenlőnek tekintjük a regnáló demokrata kormánnyal.
  • Orbán szerint a NATO egyes tagállamainak vezetői, mint például az amerikai elnök stratégiájának a része volt, hogy szétzúzzák az oroszokat. „Mi magyarok az első pillanattól kezdve mondtuk: ez a stratégia soha nem fog működni – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban a miniszterelnök. Szerinte másfél év után látszik, hogy ez egy rossz stratégia, és újra van szükség, vagy minél hamarabb békére.

Magyarország még nem rendezett olimpiát, de ez nem maradhat így az idők végezetéig – erről beszélt Orbán Viktor szombaton sportvezetők előtt. A Momentum továbbra is úgy gondolja, hogy nem lehetne olimpiát rendezni a budapestiek megkérdezése nélkül, és szerintük az ország sem áll erre készen. A kormány szerint az olimpiai pályázat ügyében a Magyar Olimpiai Bizottság illetékes:


Nyitókép: Orbán Viktor / YouTube

#Belföld#orbán viktor#Tucker Carlson#interjú

Címlapról ajánljuk