Belföld

Hajtóműhibát találtak a kormány cargogépén az augusztus 20-i légiparádé után

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 26. 12:01

A 2020-ban vásárolt Airbus A330-as meghibásodott hajtóművének javítása várhatóan komoly összegbe kerül, a kieső áruforgalom pedig még többe.

A 24.hu információi szerint meghibásodhatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítógépe az augusztus 20-i légiparádé idején. A jellegzetes fehér-arany festésű, Government of Hungary feliratú széles törzsű Airbus A330-200F kétszer húzott át múlt hét vasárnap a Duna fölött, a parlament előtt.

Miután a kormány szállítógépe visszatért a ferihegyi repülőtéren lévő bázisára, a gép átvizsgálásakor az egyik hajtóműben súlyos károsodást találtak, írja a 24.hu.

Az állami cargogépet 17 milliárd forintért vásárolta a kormány 2020-ban, a koronavírus-járvány idején, a Qatar Airwaystől vett gépet a Wizz Air légitársasággal közösen üzemeltetik azóta, főként kínai áruforgalmat bonyolítanak le vele.

A WizzAir a 24.hu-nak megerősítette a gép meghibásodásáról szóló értesülést: tájékoztatásuk szerint a gép az augusztus 20-i repülés alkalmával madárral ütközött, de a hajtómű sérülése nem ennek az eredménye. A madárral való ütközés miatt vizsgálták át a gépet, ekkor találtak sérüléseket az egyik hajtóműben. A repülőgép azóta is hangárban áll, javítása a hajtóművet gyártó Rolls-Royce szakembereinek bevonásával zajlik.

A 24.hu információi szerint a gép javítása komoly összegbe kerül majd, de a kínai árufogalom kiesése még többe. A Wizz Air szerint a menetrend szerinti repülés várhatóan a jövő héten áll vissza.

Az ünnepi légiparádé képei:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

 

#Belföld#augusztus 20.#wizz air#magyar kormány#kormánygép#Cargo#szállítógép#airbus

Címlapról ajánljuk