Belföld

Képgaléria: megmutatta legújabb szerzeményét a honvédség az ünnepi légiparádén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 20. 18:59

Az augusztus 20-i délelőtt lezajlott légiparádén nem a Gripenek voltak a legérdekesebb repülő szerkezetek, a honvédség megmutatta a nagyközönségnek az egy hónapja érkezett legújabb szerzeményét.

Mint a fenti képre kattintva megnyíló galériánkból is látszik, tele volt nézőkkel mindkét rakpart a Margit híd és a Erzsébet-híd közt vasárnap délelőtt, amikor 9 és 10 óra között megtartották a katonai légiparádét Államalapító Szent István király ünnepe alakalmából. A Duna fölött rendezett ünnepi program nagyjából félórás első felében a Magyar Honvédség repülőgéptípusai mutatkoztak be: többször is áthúzott a magasban egy három Jas-39 Gripenből álló vadászgépkötelék, bemutatkoztak a magyar légierő helikopterei és kiképzőgépei, valamint szállító gépei.

A légiparádé második részében a WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo cargo, valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 repülőgépei húztak át alacsonyan.

Először láthatta a nagyközönség az egyik új Airbus H225M helikoptert

Bár az előzetesen kiadott programban nem hívták fel rá külön a figyelmet, 

a felvonultatott repülő szerkezetek közt ott volt a Magyar Honvédség egy hónapja érkezett legújabb szerzeményei közül az egyik.

Bő egy hónapja, július közepén érkezett ugyanis két Airbus H225M típusú szállító helikopter Magyarországra. A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, csapatszállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépek közül a 71-es oldalszámú gép forgolódott vasárnap a Parlament előtti légtérben.

A francia Airbus Helicopters által gyártott, kifejezetten a magyar katonai igények szerint kialakított gépekből a honvédelmi tárca tizenhatot rendelt a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként.

#Belföld#magyar honvédség#augusztus 20.#légiparádé#Airbus H225M#helikopter#képgaléria

Címlapról ajánljuk