Belföld

Megmagyarázta a honvédelmi tárca, hogy miért vesznek új lélegeztetőgépeket, amikor raktárban porosodik 16 ezer

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 26. 17:17

A Covid-járvány óta raktárakban porosodó 16 ezer lélegeztetőgép nem felel meg a NATO-szabványoknak, nem használhatóak harctéri körülmények között, állítja a Honvédelmi Minisztérium.

Az RTL Híradó megkeresésére reagált a Honvédelmi Minisztérium Hadházy Ákos kedd reggeli Facebook-posztjára, amelyben a független országgyűlési képviselő azt írta, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést, miközben 16 ezer lélegeztetőgép porosodik raktárakban a Covid-járvány óta.

A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást

– válaszolta a HM Sajtóosztály az RTL Híradó érdeklődésére.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is” – áll az RTL-nek küldött válaszban.

A Honvédelmi Minisztérium szerint „az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

A közbeszerzési eljárás érdekessége, hogy szeptember 22-én indították meg az eljárást és október 3-ig, azaz mindössze 12 napig várják az ajánlatokat, hívta fel a figyelmet a szűkös határidőre Hadházy Ákos.

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, amelyet a világ minden tájáról vásároltak össze 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon. A Kúria előtt közel két évvel később nyerte meg a szervezet a pert, így kiderült, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni.

Az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését, így minden bizonnyal változás nem lesz ezen a téren.


Nyitókép: Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#magyar honvédség#honvédelmi minisztérium#lélegeztetőgép#covid-19#közbeszerzés#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk