Belföld

A rosszullétek és a nem bejelentett vegyi anyagok sem jelentettek akadályt: megkapta az engedélyt az iváncsai akkugyár

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 6:29

Veszélyes anyagok sokaságával dolgoznak majd, bár erről korábban elfelejtettek szólni.

Július 25-én megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára – írta a Népszava

Korábban rosszullétet okozott az üzem területén tárolt NCM toxikus- és rákkeltő veszélyes vegyi anyag, ezért júniusban közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság. 

Ekkor derült ki, hogy a cég korábban elfelejtette bejelenteni: az üzem működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. 

A dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya legalábbis nem találta erre vonatkozó bejelentés nyomát az OSZIR nevű szakmai információs rendszerben. 

Augusztus első napján mindenesetre már rendben voltak az iváncsai létesítmény papírjai – derült ki Buday Attilának, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetőjének válaszaiból, amiket Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselőnek adott. 

A válasz szerint a cég két rákkeltő anyagot jelentett be:

  • NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port,
  • illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont).

Mindkettő súlyosan mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon rákot okozhatnak. A cég évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#akkugyár#engedély#iváncsa#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk