Belföld

85 szabálytalanságot mutattak ki a bátonyterenyei akkugyárban felrobbant berendezésen

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 9:38

Nem engedélyezett technológiát próbált ki a dél-koreai cég, amit nem jelentett be a hatóságoknál. Ekkor történt a 4 ember sérülésével járó robbanás.

Robbanás történt a bátonyterenyei akkumulátorüzemben, amiben négyen megsérültek – mint arról augusztus elején beszámoltunk. A hónapokkal a baleset után vett minták között is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége több mint háromszorosa volt az egészségügyi határértéknek.

A káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt

– áll az egyik, a Népszava birtokába jutott vizsgálati iratban, amely egy rendőrségi nyomozáshoz készült a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében történt tavalyi robbanás után.

A Népszava birtokába jutott vizsgálati iratok szerint a felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek.

A működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni a cég képviselői, de még a kemencébe – szintén engedély nélkül beépített – gázégővel elégetett gázt is „ismeretlen módon vételezték”. Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is, írja a lap.

Arról is beszámoltunk, hogy a kormányhivatal eddig öt alkalommal szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot a cégre, melyek összértéke már a 100 millió forintot közelíti, de jelenleg is több eljárás zajlik. A dél-koreai vállalat eközben azt tervezi, hogy megduplázza az eddigi gyártókapacitását.

A céget azért is megbírságolták, mert rákkeltő anyagokkal veszélyeztette a munkásait, sőt még az ellenőrzést végző kormányhivatalnokok is rosszul lettek. Az illetékes hatóság akár az üzem bezárását is elrendelheti, a témában korábban az RTL Híradó is készített riportot:

 

Nyitókép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. Fotó: MTI/Komka Péter

#Belföld#akkugyár#bátonyterenye#robbanás

Címlapról ajánljuk