Belföld

Egy 9 éves fiú ölte meg a jeladós farkast

Bányai ViktorBányai Viktor

2023. augusztus 3. 14:00

Hivatásos vadászként dolgozó apja adhatta a fegyvert annak a gyereknek, aki lelőtte a Svájcból egészen Magyarországig kóborló ragadozót – tudta meg az RTL Híradója. A fiú a férfi egyik barátjával ment ki az erdőbe, amikor lelőtte a védett ragadozót. A két szabolcsi férfit augusztus 2-án hajnalban fogták el, egyikük elfogásához a TEK-et is bevetették.

Egy hivatásos vadász 9 éves fia ölte meg a Svájcból egészen Magyarországig kóborló jeladós farkast idén tavasszal – tudta meg az RTL Híradója. 

Információink szerint a gyereknek az apja adta a fegyvert, majd a fiú a férfi egyik barátjával kiment az erdőbe, és lelőtte a védett ragadozót. Úgy tudjuk, hogy később az apa vágta le a jeladót a farkasról.

Értesülésünket az ügyészség is megerősített. „Az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Ezt követően az állat tetemét egy kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták” – nyilatkozta a Blikknek dr. Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Áprilisban igen nagy felháborodást okozott, hogy egy akkor még ismeretlen elkövető kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hím szürke farkast a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. 

A farkast Svájcban látták el jeladóval, így tudni lehet, hogy fél Európát bejárta azért, hogy párt találjon magának. Egészen Magyarországig kóborolt: februárban még a vértesi erdőkben járt, akkor a vadászokat is megkérték, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, a szürke farkas ugyanis fokozottan védett hazánkban, az elpusztítása bűncselekmény.

A svájci szervezetek szerint ez a farkas tette meg a leghosszabb mért utat, több mint 2000 kilométert járt be. Jeladóját végül a Hernádban találták meg búvárok. 


A hatóságok két szabolcsi férfit, az apát és a barátját gyanúsították meg természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével. Letartóztatásukról holnap dönthetnek. 

A szürke farkas engedély nélküli elejtéséért akár 3 éves büntetést is kaphatnak.

A vadállat tetemét speciális kutyákkal is keresték, de a mai napig nem találták meg. A kutatásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső ebei vettek részt, Magyarországon ugyanis csak két olyan kutya – egy malinois és egy németjuhász – van, amelyeket a méregkeresés mellett a farkasok nyomainak kutatására is kiképeztek.

A két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.


Az eset után népharag zúdult az akkor még ismeretlen elkövetőre, valamint a vadászokra is. Földvári Attila, a vadászkamara szóvivője éppen ezért korábban arról beszélt, hogy abban reménykednek, hogy a lehető legsúlyosabb ítélet születik majd. 

Ha valaki ennek az egésznek a kárvallotja, akkor mi 70 ezren megütöttük a bokánkat. Lehet, hogy egy ember vétkezett, de 69 ezer 999-re meg rásütötték a billogot

– fogalmazott. Hozzátette: ha a hozzászólásokat figyeljük, akkor látszik, hogy a vadászok túlnyomó többsége ugyanannyira „felkapta a vizet” az ügy miatt, mint bárki más. Szerinte bármi is fog kiderülni, a hírek most már arról szólnak, hogy „a vadászok lelőtték a jeladós farkast”.   

Egy nemrég megjelent jelentés szerint Európában a védett fajok elleni bűncselekmények többsége felderítetlen marad, az elkövetők pedig megússzák a büntetést. Magyarországon tízből nyolc esetben nem vonják felelősségre a természetkárosítókat, pedig az elérhető adatok alapján 11 ország közül itthon volt a legtöbb vadvilág elleni bűncselekmény a vizsgált időszakban.

Hozzászólna? 

Nyitókép: WWF Hungary/Facebook

#Belföld#jeladós farkas#farkas#védett állat#kilövés#vadász#ma#Híradó#top hírek

Címlapról ajánljuk