Belföld

Méreg- és tetemkereső kutyákkal kereshetik a Magyarországon kilőtt szürke farkas testét

rtl.hurtl.hu

2023. április 18. 20:37

Magyarországon csak két olyan kutya – egy malinois és egy német juhász – van, amelyeket a méregkeresés mellett a farkasok nyomainak kutatására is kiképeztek

Az Index információi szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyáival is kutatják a svájci farkas maradványait. A lap úgy tudja, hogy Magyarországon csak két olyan kutya – egy malinois és egy német juhász – van, amelyeket a méregkeresés mellett a farkasok nyomainak kutatására is kiképeztek. Megkeresték a kutyás egység vezetőjét, Deák Gábort, aki információikat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. Hozzátette: az ügyben a rendőrség hírzárlatot rendelt el. 

Áprilisban egy vadász kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hím szürke farkast  a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. A farkast Svájcban jeladóval látták el, fél Európát bejárta. Egészen Magyarországig kóborolt: februárban még a vértesi erdőkben járt, akkor a vadászokat is megkérték, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, a szürke farkas ugyanis fokozottan védett hazánkban, az elpusztítása bűncselekmény.

Búvárok a Hernádban megtalálták a lelőtt farkas jeladós nyakörvét:


Az állatot kilövő vadász akár három év börtönt is kaphat:


Nyitókép: WWF Hungary / Facebook

#Belföld#farkas#szürke farkas#keresőkutya

Címlapról ajánljuk