Baleset-bűnügy

Kilőtt farkas: megerősítette a rendőrség a fokozottan védett állat megölését

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 12:33

A Nemzeti Nyomozóiroda büntetőeljárást indított az esettel kapcsolatban. 

Természetkárosítás bűntett miatt folyik büntetőeljárás - a sajtóhírek szerint - Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt farkas ügyében - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának MTI-hez csütörtökön eljuttatott válaszából.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a boon.hu szerdán úgy értesült, hogy egy vadász kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hímet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. A valószínűleg 2021-ben született hím 700 kilométert tett meg vándorlása során. Ez a távolság légvonalban értendő, M237 valójában jóval többet vándorolt.

Kilőtt farkas: megerősítette a rendőrség a fokozottan védett állat megölését
A Farkas útja februárig. Fotó: RTL Híradó

Az MTI-nek az ORFK megerősítette, hogy büntetőeljárás folyik az ügyben, amit a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat természetkárosítás bűntette miatt. Hozzátették, hogy az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módjukban tájékoztatást adni.

A Svájcban jeladóval ellátott farkasról Márciusban írtunk utoljára, akkor már Nógrád megyében bóklászott. Februárban még a vértesi erdőkben járt, akkor a vadászokat is megkérték, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, a szürke farkas ugyanis fokozottan védett hazánkban, az elpusztítása bűncselekmény.


Korábban a boon.hu azt írta, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a farkas egyedeinek elejtése. Emberre egyébként a faj nem veszélyes, sőt, kimondottan fél az embertől, de ha mégis találkozunk vele, elszaladni előle nem tanácsos: hangosan beszélve, lassú hátrálással térjünk ki előle.

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#farkas#szürke farkas#vadász#kilövés

Címlapról ajánljuk