Reggeli

Ha valaki ennek az egésznek a kárvallotja, mi nagyon megütöttük a bokánkat – súlyos ítéletet vár a vadászkamara szóvivője a kilőtt farkas ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. április 18. 8:28

Bárki is lőtte ki a jeladós farkast, a vadásztársadalmat megbélyegezte – vélekedett Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

Földvári Attila kedden a Reggeliben arról beszélt, hogy mire számíthat az a személy, aki Magyarországon kilőtte az M237-es szürke farkast. 

„Nincs az az eset, amikor ki lehet lőni” – szögezte le. Egy fokozottan védett fajról van szó, ha az állat netán támadna, azt nehéz utólag bizonyítani. 

A magyar jogrend szerint ennek az elejtése, bántalmazása Btk-s történet, három év szabadságvesztés jár érte. Jár, nem járhat!

– fogalmazott a vadászkamara szóvivője.

Azt mondta, az állat eszmei értéke 250 ezer forint, de ez esetben sokkal többet is érhet, azzal együtt, hogy Magyarországon van szaporodó farkasállomány, és hogy egyébként egy konfliktusos faj, aki elől például villanypásztorral vagy más módon meg kell védeni más állatokat. 

Mi, vadászok abban reménykedünk, hogy a lehető legsúlyosabb ítélet lesz. Ha valaki ennek az egésznek a kárvallotja, akkor mi 70 ezren megütöttük a bokánkat. Lehet, hogy egy ember vétkezett, de 69 ezer 999-re meg rásütötték a billogot.

Földvári Attila szerint, ha a hozzászólásokat figyeljük, akkor látszik, hogy a vadászok túlnyomó többsége ugyanannyira „felkapta a vizet” az ügy miatt, mint bárki más. Szerinte bármi is fog kiderülni, a hírek most már arról szólnak, hogy „a vadászok lelőtték a jeladós farkast”. 

A szóvivő a Reggeliben azt is elmagyarázta, mi a hivatásos és az amatőr vadász közötti különbség. Előbbiek körülbelül 2300-an vannak, nekik ez a tanult szakmájuk, középfokú, akár felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A többi 68 ezren pedig sportvadászok, „jóllehet ugyanannyit értenek hozzá, mint a hivatásos vadászok”.

Arról az állítólagos vallomásról pedig, amit az elkövető küldhetett a rendőrségnek, Földvári Attila azt mondta, nagyon várja, mikor derül ki, melyik neves standupos találta ezt ki. 

A jeladó kapcsán a szakember azt mondta, ez nagyon kevés farkason található meg, és nagyon sok új információt szolgáltatott a tudománynak. 

Mi Magyarországon eddig arról voltunk meggyőződve, hogy ha jönnek farkasok, leginkább Felvidékről jönnek, meg vannak saját szapordó állományaink, de az, hogy kétezer kilométert meg tud tenni egy farkas, ez teljesen új dolog, nem véletlen emlegetik rekorderként

– tette hozzá. 

#Reggeli#Videó#Belföld#jeladó#farkas#Országos Magyar Vadászkamara#szóvivő

Címlapról ajánljuk