Belföld

Zsiga Melinda jemeninek hazudta magát, hogy ne ítélkezzenek fölötte, fegyverrel támadtak az RTL sztárjára, Orbán Viktort faggatta a mentőápoló, hogyan éljen meg

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 18:57

Ismét férfikormány lesz az Orbán-kormány. Az egyetlen női miniszter, Varga Judit távozik tisztségéből, helyére Tuzson Bence érkezik. Közben kevesebb mint 24 óra alatt lezajlott egy furcsa puccskísérlet Oroszországban, erről pedig Orbán Viktornak is volt véleménye. Megtalálták a Tiszában eltűnt kislány holttestét. Nagy Márton fogyasztási sokkról beszélt, a magyar-osztrák határnál pedig különös okból tüntettek. Börtönből adott interjút a Fókusznak két híresség is, Pumped Gabo pedig félmeztelenül indította be a fesztiválszezont. Ezek a hét videói. 

Varga Judit szerdán jelentette be, hogy július 31-én távozik tisztségéből. Az igazságügyi miniszter indoklása szerint azért, mert a 2024-ben esedékes választás után az Európai Parlamentben szeretné a magyar emberek érdekeit képviselni, és aktívan részt vesz a kampányban.

A Híradó összeszedte az egyetlen női miniszter legemlékezetesebb pillanatait: az elmúlt években láttuk a minisztert táncolni, kosárlabdázni, zsonglőrködni és nem egyszer hátat fordítani az RTL riportereinek.


Már Varga Judit utódja is megvan, a miniszterelnök Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli a tisztségre. Az 51 éves politikus érkezésével ismét csak férfi tagjai lesznek az Orbán-kormánynak:


Még több a témában: Varga Judit lemondásával további cikkeinkben is foglalkoztunk. Az rtl.hu-nak megszólalt egyik hivatali elődje, Bárándy Péter, aki értékelte Varga miniszteri tevékenységét, de arra is kitért, hogy milyen szerep várhat rá az Európai Parlamentben.

Egyik napról a másikra elvesztették a munkájukat

Megszólalt a Híradónak Varga Csaba, akit nemrég rúgtak ki a Magyar Honvédségtől. Azt mondta, a testületnél folyamatosak az elbocsátások, csak idén 1800 főt szereltek le. Szerinte valótlan indoklással küldik el azokat, akikre valamiért már nem számítanak a seregnél. A Honvédelmi Minisztérium nem cáfolta az elbocsátotti létszámot, de pontos adatokat nem közöltek.


Egyik napról a másikra veszítette el munkáját Nieberl Ferenc is. A mentőápoló 45 évig dolgozott a magyar egészségügyben, de miután egy beteg mozgatása közeben gerincsérvet kapott, leszázalékolták. Több évtizedes munka után 58 ezer forintot kap rokkantsági ellátásként, a férfi Orbán Viktortól kérdezi, hogyan kellene megélnie ennyi pénzből.

Helikoptertragédia

A héten hazahozták a horvátországi katonai helikoptertragédia áldozatait. A Čikola kanyonban még a múlt héten zuhant le egy magyar katonai helikopter, a balesetet egy kifeszített drótkötél okozhatta, aminek a gyakorló katonák gépükkel nekiütközhettek. Hárman meghaltak: Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós. Koporsóikat nemzeti színű zászlóval letakarva hozták haza.

24 óráig tartó lázadás Oroszországban

A múlt hétvégén Oroszországra szegezte a világ a tekintetét, talán jobban, mint a háború kezdete óta valaha: a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoshadsereg a hírek szerint fellázadt az orosz hadvezetés ellen, elfoglalta Rosztovot, és megindult Moszkva fele. A magyar kormány akkor úgy reagált, a magyar emberek védelme a legfontosabb, csak ebből a szempontból figyelik az orosz és ukrán fejleményeket.


Végül a fegyveres lázadás kevesebb, mint 24 óráig tartott, Prigozsin már szombat este visszavonulót fújt. Az állítólag a fehérorosz elnök közvetítésével létrejött egyezség értelmében a zsoldoshadsereg vezetője és katonái büntetlenül távozhattak az elfoglalt orosz városokból. Egy ideig viszont Prigozsin hollétéről semmit sem lehetett tudni.


Azóta kiderült, hogy Prigozsin még mindig Fehéroroszországban tartózkodik. Putyinék pedig már ki is adhatták rá a kilövési parancsot, az ukrán titkosszolgálat főnöke szerint ez lesz a bosszú a lázadás miatt.

Még több a témában: A furcsa puccskísérlet kapcsán az egész világ azt találgatja, hogy milyen játszmák zajlanak a színfalak mögött. A kínzó kérdéseket ebben a cikkünkben jártuk körbe. Itt pedig arról írtunk, hogy megpecsételte-e Putyin sorsát Ukrajnában a Wagner lázadása.

A Wagner-csoport lázadásáról Orbán Viktor hosszasan nyilatkozott a német Bildnek. Az interjúban többek között kifejtette, hogy nem tartja szuverén államnak Ukrajnát, Putyin pedig számára nem háborús bűnös.

Boltok és infláció

Augusztus elsejétől hideg élelemre is felhasználható lesz a SZÉP kártya. A szállodák azonban forgalmukat féltik a szabályok megváltoztatása miatt:


A munkáltatók ráadásul majdnem másfélszer annyit utalhatnak kedvezményesen, mint eddig. A gazdaságfejlesztési miniszter az intézkedés kapcsán azt mondta: azért lehet majd SZÉP-kártyával fizetni a boltokban, mert fékezni akarják a forgalomcsökkenést a boltokban. A kormányt meglepte a boltok forgalmának zuhanása, Nagy Márton fogyasztási sokkról beszélt.


De Nagy Márton azért optimista. A héten arról is beszélt, hogy már októberben egy számjegyű lehet az infláció, az élelmiszer-drágulás pedig – ami egyelőre Magyarországon a legnagyobb az Unióban – akár nulla százalékra zuhanhat. 

Nem hagyják

A Direkt36 oknyomozó portál a héten arról írt, hogy egész Európát egy magyarországi lerakatból látnák el kínai vegyi anyagokkal. Évi akár kétmillió konténernyi vegyi anyagot hoznának az országba, hogy innen szállítsák tovább magyar és európai gyárakba, de a megismert dokumentumok szerint az akkumulátorgyártáshoz használt veszélyes anyagokat is innen osztanák szét.


Végül megszavazta a főváros a kínai vegyianyag-lerakatot elgáncsoló tervet: Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését arról, hogy a kínai vegyianyag-elosztónak kinézett területre véderdőt telepítsenek, még a fővárosi közgyűlés fideszes tagjai is támogatták.

Régóta tart a huzavona az osztrák Schatterndorf és Ágfalva közötti határátkelőnél, tavasszal arról számoltunk be, hogy az osztrák polgármester lezárta a magyar határhoz vezető utat, mert szerinte az Ágfalváról ingázó magyar autósok rengeteg balesetet okoznak. Néhány napja pedig az a fejlemény született, hogy ezentúl csak 60 ezer forintét lehet Ausztriába menni Ágfalvánál. A magyarok tüntetnek, méltánytalannak tartják a döntést.

Gyermekek haltak meg

Két kislányt sodort el a Tisza, amikor nagybátyjukkal fürdeni mentek Benknél. A kisebbik gyereket ki tudták menteni, nővére azonban elmerült. A 12 éves Jázmin holttestét vasárnap este emelték ki a vízből, több tíz kilométerrel arrébb, Tuzsérnál.


Megszólalt az Aszódon apjuk által baltával megölt gyerekek édesanyja: levélben írta meg az RTL Híradó szerkesztőségének, hogyan jutottak el a tragédiáig. Éveken át tartó lelki terrorról írt, amit neki és lányainak is el kellett viselni, és arról, hogy mindezt hány hatóságnál jelezte – eredménytelenül – hiszen nem történt semmi érdemi, amíg a tizenéves lányok apja egy tavaly nyári láthatáson le nem mészárolta őket.

Sztárok a börtönben

A börtönben látogatta meg a Fókusz Aureliót, aki a bezártság alatt igazi könyvmoly lett annak ellenére, hogy korábban csak a róla szóló cikkeket olvasta el. Kiderült, csontvázakat rak össze, és apai feladataira készül a börtönben, ahol szerinte „minden adott ahhoz, hogy az ember kicsit visszavegyen az arcából”.


A Fókusz a héten Galambos Lajossal is készített interjút, igaz, vele nem személyesen, csak online találkozott a stáb. A börtönbüntetését töltő trombitaművész arról mesélt, hogy novellát ír, és újabban állandó olvasmánya a Biblia. Lagzi Lajcsi nem a fogvatartottak jellegzetes szürke öltözetében, hanem narancssárga ruhában jelent meg kameráink előtt, mert jelenleg is az egészségügyi részlegen tartózkodik.


Mc Hawer pedig az RTL-nek arról beszélt, hogy Lajcsi hiába vonult be már hónapokkal ezelőtt a börtönbe, még onnan is róla pletykálnak. A börtönőrök panaszkodtak rá, azt mondják róla, hogy fenn hordja az orrát.

Sikertörténetek

Nagyon sokakat érdekelt a Zsiga Melinda kick-box-bajnokkal készült interjúnk, amelyben megnyílt arról, hogy mennyit bántották roma származása miatt. Látta már főbérlő arcán, hogy nem akarja egy cigánylánynak kiadni a lakását, és előfordult már, hogy inkább jemeninek hazudta magát, hogy ne ítélkezzenek felette. A nehéz pillanatokban a sport segített neki, ma pedig már példakép mások számára.


Forgattunk Dr. Kulja András TikTok-sztárral is, akinek orvosi témái valósággal felrobbantották a csatornáját. Különböző betegségekről, eljárásokról, tévhitekről beszél a követőinek, és a kommentelők által kért témákat is igyekszik megválaszolni egy-egy videójában. Dohányprevenciós videóit négymillióan nézték meg, de támadásokat is kap bőven – hogy kiktől, azt Dr. Kulja András mondja el a videóban.


Udvaros Dorottyát a Nemzet Színészei közé választották, a májusban elhunyt Máthé Erzsi helyébe. A Kossuth-díjas színésznő azt mondta, meghatottan fogadta azt a szeretetáradatot, ami a bejelentés után feléje irányult. „Az első reakcióm az volt, hogy sikítottam” – mondta a Fókusznak.

Nyár

Motorosok lepték el a múlt hétvégén Budapest utcáit, a 120 éves jubileumát ünneplő Harley Davidson motoros fesztiválon Vastag Csaba, Pataky Attila, Varga Viktor, Delhusa Gjon és Pásztor Anna is ott volt. Varga Viktor egy saját építésű Detonatorral képviseltette magát – az énekes beszámolójára nagyon sokan kíváncsiak voltak nézőink, olvasóink közül:


Kezdődik a fesztiválszezon, Pumped Gabo ismét a Balaton Soundon feszít. Rajongóival félmeztelenül ment vásárolni, a Fókuszban ezt is megmutattuk.


Hevesi Kriszta szexuálpszichológus pedig a prevencióra hívta fel a figyelmet a nyári bulizásban. A Reggeliben összeszedte, mikre érdemes figyelni, például a lányoknál is simán lehet óvszer – tanácsolta.


Alig várta a nyarat és az esti fröccsözéseket? Rossz hírünk van: Lattmann Eszter táplálkozási tanácsadó szerint mindössze évi öt alkalommal lehetne alkoholt fogyasztani. Legalábbis ha azt akarjuk, hogy az alkohol minden nyom nélkül távozzon a szervezetünkből, anélkül, hogy bármilyen romboló hatása lenne. Igyunk helyette gyömbéres limonádét – javasolta.

Titkok a sztárokról

Elstartolt az RTL-en az Activity, a sztárokról estéről estére újabb izgalmak és titkok derülnek ki. Schumacher Vanda felidézte, hogy átverte és kirabolta egy sejk:


De azon is mindenki megdöbbent, amikor Schumacher Vanda és Tihanyi Peti azzal álltak elő, hogy van egy kisfiuk.


Mardoll pedig annyira elemébe került az egyik játéknál, hogy Puskás Peti zavarba jött, a lány közeledését le kellett állítania.


A Gyertek át! – A sztárvetélkedő legújabb részei pedig már streamelhetők az RTL+ felületén. Az egyik adásban újabb titkokról rántották le a leplet a sztárok. Kiderült, hogy az RTL sztárjára fegyverrel támadtak, Sváby Andrásnál pedig halálos betegséget diagnosztizáltak gyerekkorában. A részletek kiderülnek a videóból:

 

#Belföld#ma#a hét videói#varga judit#wagner-csoport#Tuzson Bence#galambos lajos#aurelio#balaton sound#pumped gabó#Videó#varga viktor#Zsiga Melinda

Címlapról ajánljuk