Külföld

Putyinék kiadhatták a kilövési parancsot Prigozsinra

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 16:02

Legalábbis az ukrán titkosszolgálat főnöke szerint. Szerinte ez lesz a bosszú a lázadás miatt.

Jevgenyij Prigozsin elleni merényletre készül az FSZB nevű orosz titkosszolgálat Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint, írja a War Zone. A lapban megjelent interjúban Budanov azt taglalja, hogy így akar bosszút állni Vlagyimir Putyin a Wagner-csoport lázadása miatt.

A titkosszolga szerint az még a jövő zenéje, hogy sikeres lesz-e a merénylet a férfi ellen, aki Putyin szakácsából lett a magánhadsereg vezetője. Prigozsin jelenleg Fehéroroszországban tartózkodik, miután Alekszandr Lukasenko elnök komoly szerepet vállalat a Wagner és az orosz vezetés közti feszültségek csillapításában.

Korábban arról írtunk, hogy az FSZB hivatalosan megszüntette azt az eljárást, amit Prigozsin ellen indítottak. Az első hírek arról szóltak, hogy a Moszkva felé tartó zsoldosok azzal az ígérettel fordultak vissza, hogy nem vonják őket felelősségre és Prigozsin szabadon távozhat Belaruszba, hétfőn pedig már arról lehetett hallani, hogy mégsem ejtették a vádakat, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) folytatják az eljárást, majd végül kiderült, hogy inkább mégsem emelnek vádat.

Közben még mindig Oroszország-szerte toboroz harcosokat a Wagner-csoport, azután is, hogy a lázadásuk a polgárháború szélére sodorta az országot. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi változik július 1-je, a Wagner-csoport megszűnésének hivatalos időpontja után.

Nyitókép: EPA / ANATOLY MALTSEV

#Külföld#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin#fszb#titkosszolgálat#merénylet#wagner-csoport#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk