Külföld

Prigozsinék ellen megszüntette az eljárást az FSZB, mert befejezték a „bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket”

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 18:12

Igaz, addig lelőttek legalább hat helikoptert és egy repülőgépet, a teljes személyzettel együtt. Más oroszokat korábban hosszú évekre lecsuktak, mert részt vettek egy kormányellenes tüntetésen.

Mondhatni, naponta változik a Wagner-zsoldosok hétvégi felkelése óta, hogy indul-e eljárás vezérük, Jevgenyij Prigozsin ellen. Az első hírek arról szóltak, hogy a Moszkva felé tartó zsoldosok azzal az ígérettel fordultak vissza, hogy nem vonják őket felelősségre és Prigozsin szabadon távozhat Belaruszba, hétfőn pedig már arról lehetett hallani, hogy mégsem ejtették a vádakat, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) folytatják az eljárást.

A legfrissebb fordulat a Szabad Európa keddi híre szerint, hogy az FSZB közölte: megszüntették a büntetőeljárást Prigozsin és a zendülésben részt vevő zsoldosok ellen,

miután megállapítást nyert, hogy az érintettek beszüntették a bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket.

A Szabad Európa emlékeztet, hogy a fegyveres felkelés az orosz törvények értelmében húsz év szabadságvesztéssel sújtható, Prigozsin akciójának következménynélkülisége pedig éles ellentétben áll azzal, ahogy az országban a kormányellenes demonstrációk résztvevőivel bánnak: sokan hosszú évekre rács mögé kerültek közülük. Alekszej Navalnij, aki Vlagyimir Putyin politikai kihívójaként lépett fel és meg is mérgezték, a legutóbbi hírek szerint már hosszú évtizedekig börtönben maradhat.

Ráadásul, amíg „beszüntették a bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységüket”, a Wagner-zsoldosok legalább hat orosz helikoptert és egy repülőgépet lelőttek, és legkevesebb tucatnyi orosz katona vesztette életét.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#wagner-csoport#oroszország#jevgenyij prigozsin#lázadás#fszb

Címlapról ajánljuk