Belföld

Lesújtó kijelentést tett a hazai orvoshiányról az Országos Kórházi Főigazgatóság

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 6:50

Az ellátásszervezés és a betegirányítás is számos sebből vérzik.

A jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó mintegy 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidejükben, 8 órában az állami intézményekben gyógyítanának. Ám ezek a doktorok nem valamennyien teljes munkaidőben vesznek részt az ellátásban” – idézi a Népszava Szondi Zitát, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettesét, aki  az IME egészségügyi szaklap konferenciáján kijelentette: 

Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezer orvos munkaerejére épít.

Az OKFŐ főigazgató-helyettese a lap beszámolója szerint elmondta: a fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, főként klinikai központokban, vármegyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik. Hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is. A jelenleg működő 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbeteg ellátó végzi. Ez utóbbi jelzi az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat is.

Múlt héten tüntetést és aláírásgyűjtést szerveztek helyi civilek csütörtökre a kalocsai kórház megmaradása mellett, mert elterjedt, hogy be akarják zárni az intézményt. Tavasszal már felmondtak a nyugdíj mellett dolgozó orvosoknak, a betegeiket Kecskemétre irányították:


Nyitókép (illusztráció): Móricz-Sabján Simon / MTI

#Belföld#orvoshiány#országos kórházi főigazgatóság#kórház#orvos#egészségügy

Címlapról ajánljuk