Belföld

Már a 2014-es választásokon is jelen lehetett az amerikai források elosztásában érdekelt kör

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 12:22

Kovács Zoltán, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója közölte, hogy a DatAdat­ csoporthoz köthető személyi kör azonos céllal, de más konstrukcióban már megjelent a 2014-es választásokkor is és az amerikai National Endowment for Democracy (NED) támogatásával.

Feloldották a titkosítást a 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása című összefoglaló jelentésen, amelyet a Nemzeti Információs Központ készített – vette észre a 24.hu.

A mintegy 52 oldalas iratban kitérnek az Action for Democracy-tól érkezett pénzekre, de a támogatások felhasználásáról, például a DatAdat-csoportról is szó esik. Azonban a lap megjegyzi, a dokumentum egyes részeit továbbra is kitakarták.

A jelentésben feltűnik a Karácsony Gergely-féle 99 mozgalom is, amit 2021 májusában alapított a főpolgármester. Mint írják, a szervezettel kapcsolatban megjegyzik, hogy a DatAdattól a mozgalom több mint 616 millió forint értékben rendelt szolgáltatást, a megrendelések több mint 90 százaléka pedig Karácsony miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott.

Az amerikai pénzügyi források egy részének elosztásában érdekelt, aktuálisan a DatAdat­ csoporthoz köthető, személyi kör lényegében azonos céllal, de más konstrukcióban már megjelent a 2014-es választások alkalmával és a National Endowment for Democracy (NED) támogatásával

– közölte a következtetések taglalásánál Kovács Zoltán, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója.

Hozzátette, a rendelkezésre álló információk alapján az egységes ellenzék támogatását, egyben a választás eredményének befolyásolását „egy koherens működési modell szerint tevékenykedő, az adatbázisépítésben, az adatgyűjtésben, a kampánytechnológiák alkalmazásában, valamint jogi és kampánytanácsadásban jártas, erre specializálódott, profitorientált, innovációs ökoszisztéma végezte”.

Milliárdos bírság az ellenzéknek

Mint arról beszámoltunk, a múlt héten hatalmas büntetéstervezetről tájékoztatta az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson együttműködő hat ellenzéki pártot a kampányban feltűnt külföldi források miatt.

A számvevőszék vizsgálata megállapította, hogy megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es kampányban, amennyiben Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha a mozgalom nem is volt az indulók közt. Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárdra tehető az az összeg, amelyet külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#ellenzéki pártok#tiltott#külföldi#kampányfinanszírozás#jelentés

Címlapról ajánljuk