Belföld

300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra, már szakképzett munkakörökbe is külföldről toboroznak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 7:23

Akkora munkaerőhiány van Magyarországon, hogy a következő években mintegy 200-300 ezer vendégmunkás érkezhet az országba, már a szakképzett munkakörökbe is a Fülöp-szigetekről, Vietnamból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak. 

A kölcsönzővállalatok a Fülöp-szigetekről, Vietnamból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak vendégmunkásokat, a következő években 200-300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra – írja a Világgazdaság.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

 

– mondta el a lapnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Hozzátette, folyamatosan bővül a megrendelők köre is: már nemcsak a gyártócégek, hanem szolgáltatóvállalatok is alkalmaznának vendégmunkásokat, egyebek mellett a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt. Jelenleg mintegy 100 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon, ám a következő években csaknem félmillió új munkahely jöhet létre a lap szerint, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján

alsó hangon 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja.

Ezért fogadta el az Országgyűlés azt a novembertől életbe lépő jogszabályt, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, letelepedés nélkül. Sőt, más változás is jöhet a következő időszakban: míg idáig többségében a környező országokból érkeztek hazánkba külföldi munkavállalók, immáron keleti államokból is érkeznek majd nagy számban.

A többségüket betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkások keresése is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba keresnek munkaerőt.

A külföldi vendégmunkásokról korábban az RTL Híradó és készített riportot:


Nyitókép: Pexels.com

#Belföld#külföldi#vendégmunkások#munkaerőhiány#állás

Címlapról ajánljuk